"ZA DOM SPREMNI" FORMALNO OZAKONJEN! Linta: Ustaše i NDH se na razne načine rehabilituju u Hrvatskoj!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

10.04.2021

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Repoubliku Srbiju, povodom 80 godina od osnivanja genocidne Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu, da donese Rezoluciju o genocidu te kvislinške nacističke tvorevine nad Srbima, Jevrejima i Romima.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Miodrag Linta

U saopštenju za javnost, Linta se založio i za osnivanje Memorijalnog centra srpskih žrtava genocida NDH i za ustanovljenje Dana sećanja na srpske žrtve genocida NDH.

- Cilj predloženih mera jeste da se na sistematski način neguje kultura sećanja i konačno započne pravedna borba za priznanje genocida nad našim narodom u međunarodnoj zajednici - naveo je LInta.

Podsetio je da je ukupno na teritoriji NDH ubijeno više od 750.000 Srba i da su jedino u NDH postojali koncentracioni logori za istrebljenje dece i da je u njima prema nepotpunim istraživanjima stradalo 42.791 srpsko dete; 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece.

Linta ukazuje i da se u Hrvatskoj ustaše i NDH rehabilituju i veličaju na razne načine, da je pozdrav "Za dom spremni" suštinski i formalno ozakonjen kroz odluke Ministarstva uprave, preporuke Saveta za suočavanje s prošlošću hrvatske Vlade i presude prekršajnih sudova i Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

Podsetio je i da je Hrvatski sabor pokrovitelj komemoracije ubijenim ustaškim zlikovcima u Blajburgu, da više od 30 ulica i dale nose imena ustaških zvaničnika ili javnih ličnosti koje su bile bliske tom režimu; da je podignuto na desetine spomenika ustaškim zločincima i da se služe mise ustaškom vođi Anti Paveliću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Brđanin

11.04.2021 09:13

To je kao kad bi Nemci uveli "Hajl Hitler".