VLADIMIR PAVIĆEVIĆ ZA SRPSKI TELEGRAF: SPREMA SE PROMENA NA ČELU CRNOGORSKE VLADE: Dritan da preuzme vladu od Krivokapića!

Autor:

Svet

08.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija jedino rešenje za krizu vlasti koju je izazvao šef vlade odlukom da, zbog izjave o Srebrenici, smeni ministra Leposavića, tvrdi Pavićević!

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladimir Pavićević

- Ozbiljna kriza crnogorske vlade koju je izazvao tamošnji premijer Zdravko Krivokapić željom da smeni ministra pravde Vladimira Leposavića samo zato što je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, što nije sprovodljivo bez podrške DPS Mila Đukanovića, može da se reši rekonstrukcijom - kaže u razgovoru za Srpski telegraf Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

U tom slučaju, ulogu premijera od Krivokapića treba da preuzme potpredsednik vlade i lider URA Dritan Abazović.

A u tu vladu, prema mišljenju Pavićevića, trebalo bi da uđu predstavnici DF i stranaka nacionalnih zajednica.

- U Crnoj Gori imamo ozbiljnu krizu vlade koju je izazvao Zdravko Krivokapić. Sebe i ministre je prilikom izbora vlade proglasio nedodirljivim, a nakon četiri meseca svog ministra želi da smenjuje, uz podršku DPS Mila Đukanovića. Građani su ogorčeni.

U pismu koje je uputio narodu Krivokapić tvrdi da svojim potezima on zapravo spasava građane od opasnosti koje su građanima nevidljive...

- Za četiri meseca, koliko radi ova vlada, gospodin Krivokapić je pokazao potpunu političku dezorijentisanost. Jednog dana kaže jedno, već sledećeg govori i radi sasvim suprotno. Narodu se sada obratio kao mesija, predviđajući da građani žele DPS u opoziciji, a ne na vlasti. Građani su očekivali reforme, a posledica Krivokapićevog delanja je i dalje jak Milov DPS.

Kako vidite izlaz iz te situacije?

- Odavno je jasno da je potrebna rekonstrukcija vlade i da je ta vlada od starta imala nekoliko konstrukcionih grešaka. Sada se često može čuti da građani ne žele više Krivokapića za predsednika vlade i da nam je potreban novi premijer. Krivokapić je ostao bez ikakvog autoriteta i bez bilo kakve političke snage.

Ko bi, prema vašem mišljenju, mogao da postane novi premijer?

- Mislim da Dritan treba da preuzme vladu. On je u ova četiri meseca pokazao odvažnost i da ima kakav-takav plan. U vladu treba da uđu i politički autoriteti iz DF, kao i predstavnici stranaka nacionalnih zajednica. I da se pokaže da Srbi, Crnogorci i Albanci mogu da sarađuju. I da se konačno normalizuju prilike, a Crna Gora uđe u period političke stabilnosti.

Da li je to moguće izvesti bez prevremenih izbora?

- Moguće je. Ali slušajte i vanredni izbori su bolja opcija od ovog tavorenja, koje imamo sada. Nema opasnosti od povratka DPS na vlast jer su oni ipak ušli u film gubitnika. U Nikšiću su, na primer, imali veoma dobar rezultat, ali će biti opozicija jer neće niko sa njima. Jedini koji u ovom momentu računa na podršku DPS je Krivokapić. I ukoliko glasovima DPS bude smenjen ministar Leposavić, to će biti neslavni kraj političke karijere Krivokapića.

Dačić: Naš region je mala pozornica

RepublikaFoto: youtube.com/ParlamentSrbija
Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da je Krivokapićeva odluka o smeni ministra Vladimira Leposavića nepotrebna.

- Naš region je jedna mala pozornica u svetskim razmerama, ali sve što se dešava u nekoj od zemalja prati se u susednim državama jer su teme o kojima se govori važne za sve - naveo je Dačić u gostovanju na Pink televiziji.

Ocenio je da je Krivokapićev postupak motivisan odnosom ministra Vladimira Leposavića prema događajima u Srebrenici.

- Sačekao bih da vidim kako će proći ta inicijativa, imajući u vidu da Krivokapić nema svoju političku partiju, a Demokratski front i demokrate Bečića neće glasati za smenu Leposavića. Nisam video kakav je stav Abazovića - rekao je Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading