HRVATSKI POLICAJAC SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO MIGRANTKINJU! Naredio mi je da se skinem, dirao po grudima i rekao: Ako si muslimanka, ostani u Bosni!

Autor: Republika

Svet

07.04.2021

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi slučaj zastrašujućeg iživljavanja pripadnika hrvatske granične kontrole šokirao je svet nakon što je Avganistanka za britanski Gardijan ispričala kroz kakav je pakao prošla kod Velike Kladuše.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hrvatska policija već je bila meta svetskih istraga zbog nasilja nad migrantima  

Hrvatski granični policajac seksualno je zlostavljao Avganistanku koja je u pratnji dva muškarca i dvoje dece pokušala u februaru da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, a svoju stravičnu ispovest nesrećna žena podelila je sa čitavim svetom preko britanskog lista Gardijan otkrivši kako ju je Hrvat uz pretnju nožem terao da se skine, a onda je dirao po golim grudima i zadnjici, ne mareći za njene suze i molbe da prestane. 

Evropska komisija opisala je optužbe Avganistanke kao "ozbiljnu navodnu kaznenu akciju" i pozvala hrvatske vlasti da "temeljno istraže tvrdnje žene i preduzmu odgovarajuće mere".

U ispovesti za Gardijan žena je ispričala da je policajac kod Velike Kladuše najpre zaustavio njenu grupu u koju je, kako tvrdi, uperio pušku. Nakon što su rekli da traže azil, policajac se samo nasmejao i počeo da ih vređa.

- Ošamario je starijeg muškarca koji je bio s nama i rekao nam da ispraznimo džepove i pokažemo torbe. Zatim je mene odveo u stranu i počeo da me pretresa. Insistirala sam da ne sme da me dodiruje jer sam žena i muslimanka, na šta me je on ošamario i rekao: "Ako si muslimanka, zašto si onda došla u Hrvatsku, zašto nisi ostala u Bosni s muslimanima?". Tada mi je s glave strgao maramu i skinuo mi jaknu. Počeo je da mi dodiruje grudi, a ja sam počela da plačem. Dala sam mu  50 evra koje sam imala u džepu, nadajući se da će prestati, ali on mi je na to samo naredio da skinem sve sa sebe. Odbila sam, a on je nastavio da me pipa i po grudima i po zadnjici, a ja sam sve više plakala. Zapretio mi je da će me zadaviti ako ne prestanem. Bio me je strah, ali prestala sam da plačem - ispričala je žena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mnogi su i ranije optuživali Hrvate za brutalnosti na granici  

Kako je istakla, ubrzo je stigao policijski kombi i bilo im je naređeno da uđu unutra.

- Vozili smo se oko 20 minuta, nakon čega je vozilo stalo i naređeno nam je da izađemo. On mi je ponovo tražio da se skinem, ošamario me i viknuo: "Skini se gola". Na sebi sam imala šest majica i troje pantalona. Skinula sam sve osim jedne majice i jednih pantalona i pokrila se ćebetom. Prišao mi je i počeo da me dodiruje, rekavši da moram da skinem i donji veš. Zatim me je pitao da li ga volim - dodala je još Avganistanka i istakla kako joj je u jednom trenutku gurnuo nož pod grlo i zapretio da će me ubiti ako ikada ikome nešto kažem  i ako se vratim u Hrvatsku. 

Njoj i ostalim članovima njene grupe naredili su da se peške vrate u Bosnu.  

Evropska komisija izjavila je da očekuje da će hrvatske vlasti temeljno istražiti sve navode.

- U kontaktu smo s hrvatskim vlastima koje su se obavezale da će istražiti navode o zlostavljanju na svojim spolnjim granicama - rečeno je iz te institucije EU, međutim, hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova samo je kratko navelo da u preliminarnim proverama tog dana "nisu registrovana neprimerena postupanja prema ženama iz populacije ilegalnih migranata". 

Kasnije je, ipak, stigao mnogo oštriji odgovor u kom je ministarstvo čak optužilo Gardijan da vodi hajku protiv Hrvatske.

- U izveštaju se navodi da je hrvatska policija u dva navrata seksualno i fizički zlostavljala avganistansku državljanku uz pretnju nožem. Apsolutno smo zgroženi ovakvim navodima. Gardijan, sad već uobičajeno, bez ijednog dokaza hrvatsku policiju uporno želi da prikaže kao brutalnu i nehumanu grupu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata - rečeno je u saopštenju ministarstva. 

Podsetimo, brojni izveštaji, ali i snimci i fotografije, pokazivali su prethodnih godina kroz kakva zverstva prolaze migranti koji se nađu u rukama hrvatskih graničnih policajaca. Zbog toga su mnoge međunarodne organizacije pozivale zvanični Zagreb da se pomnije pozabavi tim pitanjima, ali Hrvatska nikad ni zbog jednog incidenta nije sankcionisana.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading