SRAMOTA! Makedonci vakcine iz Srbije koriste za imunizaciju ministara i istaknutih ličnosti, a ne za medicinske radnike i narod! VIP IMUNIZACIJA UZIMA MAHA U CELOM SVETU!

Autor: Republika

Svet

29.03.2021

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nabavka vakcina izazvala je ozbiljne probleme u mnogim razvijenim zemljama, ali i ogromne skandale sa tzv VIP-vakcinacijom.

RepublikaFoto: Tanjug

Postoje glasine o takozvanoj VIP vakcinaciji i u nekim državama Balkana, a poslednjih dana sve više takvih informacija stiže iz Severne Makedonije, koja je nažalost,  lider crnih statističkih lista u svetu prema broju zaraženih i umrlih.

U ovoj zemlji, kako prenose albanski mediji, VIP vakcinacija obezbeđena je za ministarku prosvete Mile Carovske, ministra pravde Bojana Maričića i potpredsednika Vlade Artana Grubija.

Severna Makedonija je zemlja na poslednjem mestu u Evropi po broju vakcinisanih.  Uprkos brojnim obećanjima da će započeti vakcinaciju u januaru, februaru, a posle i u martu, Vlada i Ministarstvo zdravlja ove države uspeli su da nabave svega 3.000 vakcina iz Rusije. Prethodno su iz Srbije dobili donaciju od 8.000 vakcina, prevashodno za vakcinisanje medicinskih radnika.  Kako se sam pohvalio preko socijalnih mreža, vakcinisao se i jedan pravnik iz Ohrida na primer.

Međutim, danas su izašle informacije da je potrošeno tih nekoliko hiljada vakcina, a da većina lekara i medicinskih sestara nisu imunizovani.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Makedonija, nažalost, nije jedina zemlja u kojoj je običnim građanima teško da dođu do vakcina i da političari i ono malo cepiva što uspeju da nabave zloupotrebljavaju za takozvanu VIP vakcinaciju umesto da ih koriste za građane, koji su na vrhu prioriteta zaštite prema preporukama SZO.

Širom sveta dešavaju se brojni skandali sa političkom zloupotrebom vakcinacije, građani protestuju, a političari podnose ostavke.

Dva ministra iz Peru, a i jedan argentinski podneli su ostavke nakon što je na videlo izašlo da su trgovali vakcinama. Jedan ministar u Ekvadoru trenutno je pod istragom zbog iste optužbe.

Peruanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Astete, dala je ostavku nakono tkrića da su se predstavici vlade vakcinisali puno pre naroda. U izjavi navodi da je vakcinisana 22. januara, а program vakcinisanja zdravstvenih radnika počeo je da se realizuje od 8. februara.

Tužioci u tim zemljama, kao i u Brazilu, istražuju na hiljade drugih optužbi o neregularnostima u ovom procesu, a većina uključuje političare sa lokala.

RepublikaFoto: Printskrin

- Svi su oni znali da postoje pacijenti koji umiru. I svi oni su vakcinisali svoje prijateljčiće preko veze - kaže Robert Kampos (67), lekar iz Lime.

Skandal nalikuje aferama koje su se događale i u Libanu, Španiji, na Filipinima i u Sjedinjenim Državama, gde su, takođe, neki preko reda došli do vakcine.

U Latinskoj Americi, drska priroda ovih slučajeva izazvala je bes, pa je tako u Argentini pao ministar zdravlja posle masovnih protesta građana.

Gines Gonzalez Garcia podneo je ostavku pre nedelju dana na predsednikov zahtev, nakon što se pokazalo da su se njegovi prijatelji cepili preko reda protiv koronavirusa.

U Austriji je izbio skandal u vezi sa vakcinacijom kojim će se pozabavi tiitužilaštvo. Naime, umesto najstarijih, navodno su vakcinisani donatori, pa čak i lokalni političari.

Sličan skandal dogodio se i u Italiji, nakon ostavke gradonačelnika sicilijanskog grada Corleone Nikolo Nikolozi-ja, jer je preko reda primio vakcinu protiv Kovid-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading