ODOBRENA DONACIJA: Kina Crnogorcima šalje 30 hiljada Sinofarm vakcina!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.02.2021

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je Crnoj Gori odobrila donaciju od 30.000 doza vakcine kompanije Sinofarm koja uskoro treba da stigne u zemlju, saopštila je Vlada Crne Gore.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

U saopštenju se navodi da su kineske vlasti donaciju odobrile nakon što ih je kontaktirala crnogorska vlada, a uprkos ograničenim kapacitetima za proizvodnju vakcina u Kini i globalno.

Ukazujući da je više od 40 zemalja zatražilo kinesku vakcinu, vlada je istakla da su kineske vlasti podržale svoje proizvođače da pregovaraju sa nadležnim organima u Crnoj Gori o nabavci i odlučile da odobre tražene količine i to u vidu donacije.

U saopštenju se podseća da je Kina učestvovala u COVAX inicijativi Svetske zdravstvene organizacije i da će im obezbediti 10 miliona doza vakcina.

"Kina, takođe, obezbeđuje izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile njihovu hitnu upotrebu. Ovakva situacija potvrđuje najavu kineskog pređednika Si Ðinpinga da će kineska vakcina protiv COVID-19 postati globalni javni proizvod i kineski doprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u razvoju", navedeno je u saopštenju.

Donacija Kine Crnoj Gori i međusobni odnos od početka pandemije još jedna su potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i naroda, zaključuje se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading