HAOS U CRNOJ GORI! Opozvani ambasadori neće da napuste funkcije! DRŽAVA IM USKRATILA FINANSIJE, SLUŽBENE AUTOMOBILE...!

Autor: Republika

Svet

16.02.2021

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svim opozvanim ambasadorima je onemogućen pristup ambasadama, prestaje njihovo finansiranje, a stanove mogu da koriste do otkaznog roka, saznaju "Vijesti" u Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore.

RepublikaFoto: youtube.com/Fos media

Kako list navodi, njima nije dozvoljeno da dalje koriste bilo kakva sredstva kojima raspolaže Ministarstvo, poput službenih automobila.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je u saopštenju podsetilo da je ambasadorima koje je opozvala Vlada dat rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema.

- Predmetna instrukcija je upućena još 18. decembra prošle godine. Ambasadorima je naloženo da predaju dužnost, a opoziv će formalno stupiti na snagu potpisom predsednika. U skladu sa Zakonom o spoljnim poslovima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, današnjom instrukcijom su određeni privremeni otpravnici poslova, koji će rukovoditi radom ambasada do imenovanja novih ambasadora. Ministarstvo je, shodno međunarodnim propisima i diplomatskoj praksi, o navedenoj odluci obavestilo zemlje prijema - navedeno je u saopštenju.

Dosadašnji ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović je juče najavio da neće poštovati odluku o opozivu dok je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović ne potpiše.

Ministarstvo spoljnih poslova je najavilo da te aktivnosti neće biti tolerisane, ali da mogu naškoditi ugledu i imidžu Crne Gore u zemlji prijema.

- Verujemo da najava narušavanja međunarodnog ugleda Crne Gore nije razlog zbog kojeg, uprkos džentlmenskom dogovoru, ukaz na koji se ambasador poziva još uvek nije potpisan - dodaje Ministarstvo.

 
Ðukanović se pre dvadesetak dana sastao sa ministrom spoljnih poslova Ðorđem Radulovićem i potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem, nakon čega je saopšteno da je postignut dogovor o opozvanim ambasadorima.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading