ŠOKANTNO! Nisu vodili decu kod lekara! PRETI IM ZATVOR!

Autor: Republika

Svet

08.02.2021

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strašno!

RepublikaFoto: pixabay.com

Mučni detalji grubog zanemarivanja dece izlazili su na videlo poslednjih nekoliko dana – od smrti bebe u Bjelovaru koju roditelji nisu redovno odvodili pedijatrima do bebe iz Pule koja je progutala komad tablete "ekstazija" pa je u teškom stanju dovezena u bolnicu.

Novi slučaj nemara roditelja beleži se na severu Hrvatske. Opštinsko državno tužilaštvo u Čakovcu podiglo je optužnicu protiv majke osamnaestero dece i njenog nevenčanog supruga koji s njom ima troje zajedničke dece. Tereti ih da su u razdoblju od 30. jula 2017. do avgusta 2020. godine, uprkos upozorenjima lekara i službenika Centra za socijalnu rad, decu u dobi od dve i tri godine nisu vodili na redovne sistematske preglede pa deca nisu ni redovno vakcinisana.

Kad bi deca bila bolesna, nisu ih vodili lekaru, a tek bi u hitnim situacijama otišli u bolnicu na prijem. Decu nisu vodili ni na zakazane kontrolne preglede niti im davali propisanu terapiju, a propustili su da ih odvedu i na preporučene specijalističke preglede, čime su ozbiljno ugrozili zdravlje i psihofizički razvoj svoje maloletne dece dece, navodi se u optužnici. Tužilaštvo za svakog od roditelja traži jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uslovno na tri godine, prenose hrvatski mediji.

Roditelji nisu želeli da iznose odbranu pri ispitivanju ni na početku u svojstvu osumnjičenih niti kasnije kao okptuženi. Službenica Centra za socijalnu rad rekla je tokom istrage da u vanbračnoj zajednici između njih dvoje rođeno troje dece. Deca tri godine nisu bila kod pedijatra. Tek kad bi se radilo o nekom hitnom stanju, vodili su ih u bolnicu, no nakon otpuštanja iz bolnice nisu se pridržavali propisanih termina za kontrolne preglede.

 
Jedno dete ima više različitih dijagnoza, od alergije na hranu do cista na bubregu i laringitisa, no ni njega nisu vodili na preglede. Nisu se pridržavali ni uputa o prehrani deteta i terapija nužnih za stanja u kojem se dete nalazi. Centar za socijalni rad više je puta dobijao dopise iz Klinike za dečje bolesti u Zagrebu o tome da je jedno dete više puta primljeno u hitnoj pedijatrijskoj ambulanti zbog različitih tegoba i opšeg lošeg stanja, no nakon toga roditelji više nisu dolazili po terapije i na kontrolne preglede. Zbog toga je jedno dete nakon hospitalizacije u januaru 2020. zbrinuto u hraniteljskoj porodici, gde se još uvek nalazi. Hranitelji nisu mogli da ga upišu u jaslice jer nije vakcinisano. Roditelji od tada nisu pokazali interes za kontaktom s njim.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading