TUGA DO NEBA! Najmlađa žrtva KOVID-19: UMRO DEČAK OD 10 GODINA!

Autor:

Svet

25.01.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Hrvatskoj je umro dečak star 10 godina koji je bio zaražen koronavirusom. To je najmlađa žrtva KOVID-19 u toj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Dečak je preminuo na klinici za infektivne bolesti Dr "Fran Mihaljević" u Zagrebu od posledica infekcije.

Prema nezvaničnim saznanjima hrvatskih medija, dečak nije bolovao od drugih bolesti, već je došlo do retke komplikacije, odnosno multiorganskog upalnog sindroma, koji se javlja kao preterani imunološki odgovor organizma na neku infekciju.

Kod dečaka koji je izgubio bitku protiv KOVID-19 došlo je do multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), vrlo retkog i posebno opasnog sindroma koji pogađa decu od dve do 15 godina, a koji je detektovan u aprilu prošle godine u SAD i Velikoj Britaniji kod dece obolele od koronavirusa.

Sindrom ima značajne sličnosti sa sindromom toksičnog šoka i Kavasakijevog sindroma i izaziva upalu krvnih sudova po celom telu.

 

 

 

- Upala može da ograniči protok krvi i ošteti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može da bude posledica imunog odgovora organizma na prisustvo koronavirusa - objasnili su američki imunolozi nakon što je u toj zemlji zabeleženo 1.659 slučajeva tog sindroma za šest meseci, od kojih se 26 završilo smrću.

Simptomi MIS-C kod dece

- temperatura iznad 38 stepeni

- neuobičajena slabost

- crveni osip

- bol u stomaku

- povraćanje

- dijareja

- natečene ruke/noge

- crvene i ispucale usne

- crvene oči

Prema dosadašnjim iskustvima, smrtnost kod dece koju pogodi ovaj sindrom iznosi oko 1,5 odsto. U slučaju mališana obolelih od KOVID-19 javlja se uglavnom u roku od četiri nedelje nakon zaražavanja.

Infektolozi savetuju da bi roditelji hitno trebalo da zatraže lekarsku pomoć ako obolelo dete ima temperaturu koja prelazi 38 stepeni Celzijusa tokom 24 sata ili duže i da, uz povišenu temperaturu, ima barem još jedan od sledećih simptoma: neuobičajena slabost, crveni osip, bol u stomaku, povraćanje, dijareja, natečene ruke ili noge, crvene i ispucale usne, crvene oči.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading