PUSTIO MUDŽAHEDINE DA KOLJU NEVINE SRPSKE CIVILE! Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina robije za zločine nad Srbima

Autor:

Svet

22.01.2021

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH osuđen je u Sudu BiH na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina pripadnika odreda "El mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Sakib Mahmuljin

Prvostepena presuda je objavljena jutros, pet godina nakon potvrđivanja optužnice. Presuda nije pravosnažna.

Tužilaštvo BiH Sakiba Mahmuljina tereti da je, kao komandant Trećeg korpusa ABiH u čijem je sastavu delovao odred "El mudžahidin", nije ništa preduzeo da spreči ubistva i nečovečna postupanja tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. U optužnici se navodi da su pripadnici odreda od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenika, mahom pripadnika Vojske Republike Srpske. Mnogi od njih ubijeni su ritualnim odsecanjem glava zarobljenika, koje su nakon toga pokazivane drugim zarobljenicima.

U optužnici se navodi da su pripadnici "El mudžahidina", među kojima su borci afro-azijskih zemalja, zlostavljali i mučili zarobljenike, odsecali im uši, nanosili ubode po telu, vezali ih i premlaćivali raznim predmetima... Primenjivali su izuzetno surove oblike mučenja i to vezivanje zarobljenika u zgrčene položaje s omčama oko vrata, koje bi se usled pomeranja stezale i gušile žrtve, a u kojima su ih ostavljali više sati.

Optužnica protiv Sakiba Mahmuljina podignuta je i potvrđena u decembru 2015. godine. Optuženi je u februaru 2016. godine negirao krivicu, a suđenje je počelo 23. marta iste godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
JJ

22.01.2021 11:12

Bratstvo i jedinstvo. J... vas tito.