Đukanović posle 14 godina OTKRIO SVOJE NAMERE! Milo priznao: HTEO SAM DA UKINEM SPC!

Autor:

Svet

10.12.2020

04:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milo Đukanović konačno je priznao da je odavno planirao da ugasi Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: E stock
LITIJE MU DOŠLE GLAVE: Milo Đukanović

Crnogorski predsednik je, naime, ispričao da je odmah nakon referenduma o crnogorskoj nezavisnosti pre 14 godina predložio da se crkva tamo zove pravoslavna bez nacionalnog predznaka srpska. U tu svrhu, kaže, formiran je i Episkopski savet. Ovo telo i dan-danas funkcioniše u Crnoj Gori i čine ga trojica vladika, čelnika mitropolije i dve eparhije koje deluju na teritoriji te države.

Ideja, dodao je Đukanović, na startu nije bila odbačena, što je ocenio kao odličan korak.

- Odmah nakon nezavisnosti 2006. i tokom razgovora s Amfilohijem u prisustvu jednog zajedničkog prijatelja predložio sam mu da treba razmišljati o tome da pravoslavna crkva u Crnoj Gori dobije takvo ime da bismo je oslobodili nacionalnog predznaka, odnosno predznaka tih srpsko-crnogorskih podela - rekao je Đukanović u intervjuu Beti.

TEORIJA EVOLUCIJE

Dali su, dodao je Đukanović, izvesno vreme "jednoj takvoj potencijalnoj evoluciji":

- Ta ideja tada nije odbijena. Taj proces komunikacije između SPC i države u jednom periodu nakon nezavisnosti tekao je dosta primereno. Međutim, dalji razvoj političkih događaja u Srbiji, regionu i na globalnoj sceni doveo je do zaoštravanja koja su se ispoljila, pre svega, zbog obnove velikodržavnih ideja.

Adamović: Pokušao je da učini isto što i Pavelić i Tito

 

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da ovi navodi Đukanovića samo potvrđuju ono što je i ranije bilo poznato, a tiče se njegove namere da formira nekakvu samostalnu i autokefalnu pravoslavnu crkvu.

- Međutim, taj Đukanovićev projekat nikada u svom fokusu nije imao tzv. crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića, koju su stvorili sledbenici Slavka Perovića, već plan da se eparhije SPC koje deluju na području Crne Gore, a pre svih Mitropolija crnogorsko-primorska, odvoje i uvedu u raskol sa crkvom-majkom. Pravoslavni narod to, na sreću, nije dozvolio iako je možda u crkvenoj jerarhiji i bilo nekih koji su bili spremni da sa Đukanovićevim režimom razgovaraju na tu temu - navodi za Srpski telegraf Starović.

RepublikaFoto: E stock
Litije

On smatra da Đukanović od svojih jasno iskazanih namera neće odustati, ali veruje da je od njihovog ostvarenja danas mnogo dalji nego pre godinu dana:

- Veličanstveni litijski pokret je udahnuo veliku snagu i samopouzdanje Srbima u Crnoj Gori.

Starović: Ovi navodi samo potvrđuju ono što je i ranije bilo poznato

 

KRAJNJA NAMERA

Istoričar Saša Adamović kaže za naš list da je i bez Đukanovićevog eksplicitnog priznanja bilo jasno da pokušava da izvede svojevrsni društveni inženjering i od većinskog naroda Srba napravi tzv. crnogorsku naciju, zasnovanu na antisrpstvu:

- Krajnja namera je bila da uništi SPC, kao što je to pokušao Ante Pavelić u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata kad je pravio Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Ili Josip Broz Tito, koji je pravio Makedonsku pravoslavnu crkvu. Bilo je nekoliko faza u toj naopakoj delatnosti. Od pokušaja da ukine prefiks srpski preko propalog eksperimenta formiraja CPC do neslavnog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je bio crvena linija preko koje narod u Crnoj Gori nije mogao da pređe, što je pokazao na litijama, čiji je rezultat poraz Milovog DPS na izborima i pad sa vlasti posle 30 godina.

I dalje priziva sporni zakon

Đukanović je rekao da nema nikakvu sumnju da će Zakon o slobodi veroispovesti biti pre ili kasnije deo pravnog pokreta Crne Gore iako tamošnja nova vlada najavljuje da se to ni u kom slučaju neće dogoditi u ovom obliku. Poručio je i da je spreman za odlučnu odbranu crnogorske nezavisnosti (mada je niko i ne ugrožava).

- Pa ne bilo nas ako nismo u stanju da odbranimo crnogorsku nezavisnost. Ne bilo nas. A ima nas - kaže Milo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading