Bugari ucenjuju Makedonce: Prvo priznajte da vaš jezik i identitet imaju naše korene pa tek onda možete u EU

Autor: balkans.aljazeera.net, republika.rs

Svet

17.11.2020

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarska će danas staviti veto na početak pregovora o članstvu Severne Makedonije u Evropskoj uniji, zbog nerešenih istorijskih sporova dve države, izjavio je potpredsednik bugarske Vlade Krasimir Karakačanov.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Ekatarina Zaharijeva

- Podržavamo pristupanje Severne Makedonije u EU, ali kada se ta zemlja bude obavezala da reši sporove i primeni Dogovor o prijateljstvu. Kada se ta pitanja budu rešila, složićemo se o početku pregovora - rekao je on za bugarski javni radio, prenosi Beta.

Veće EU-a za opštee poslove u utorak bi trebalo usvojiti okvirni sporazum za pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Za usvajanje tog dokumenta potrebna je saglasnost svih 27 članica Unije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. novembra da se nada početku pregovora dok je njena država predsedavajuća EU-om do kraja godine.

Rešavanje istorijskih sporova

Severna Makedonija je postigla 2018. godine, posle dugog neslaganja, kompromis s Grčkom oko njenog imena, što je toj državi omogućilo pristupanje NATO-u prošlog marta.

Vlada Bojka Borisova, u kojoj učestvuje nacionalistička partija VMRO, nedavno je pooštrila ton, kritizirajući zvanično Skoplje zbog nespremnosti da rešava istorijske sporove i što Bugarsku predstavlja kao neprijatelja u medijima i istorijskim knjigama.

- Njihova celokupna državna politika i dalje se zasniva na jeziku mržnje - prema Bugarskoj, izjavila je u nedelju bugarska minisarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva.

Ranije je rekla kako bi Bugarska mogla staviti veto na pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom ako ta država ne prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korene i ako ne prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji makedonska manjina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading