HRVATI NAVIJAJU ZA BAJDENA! EVO ZAŠTO SE PLAŠE TRAMPA: Njegova politika bi mogla da dovede Srbiju do Siska!

Autor: Republika

Svet

02.11.2020

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski mediji pišu kako je za region veoma važno ko će pobediti na izborima u SAD, a za to imaju i objašnjenje...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Donald Tramp

SAD su imale presudnu ulogu i u području koje često zovemo "regijom", navode hrvatski mediji.

- Vlada predsednika Bila Klintona omogućila je naoružavanje Hrvatske vojske i svojim obaveštajno-vojnim kapacitetima pomogla HV-u u oslobađanju tzv. Krajine, uz minimalne žrtve u operaciji takvih razmera. Amerika je pomogla i da hrvatsko-bošnjačke snage u BiH oslobode prilično velika okupirana područja, a 1999. SAD je imao ključnu ulogu u oslobađanju Kosova od srpskog aparthejda -  piše Jutarnji list.

Ukratko, za Hrvate nipošto nije svejedno hoće li pobediti Donald Tramp ili Džo Bajden!

- A oko toga bi sve trebalo biti jasno - Bajdenov dolazak u Belu kuću bio bi puno bolji za Hrvatsku. Iako treba biti realan, jer će jugoistočna Evropa i ubuduće biti sporedno pitanje za Wašington. Ali, i u takvim okolnostima bolje je da SAD vodi neko ko razume probleme, a ne ksenofobični prodavač magle poput Trampa. Bajdenu ne mogu osporiti strateško razmišljanje, koje je odlika mudrih državnika. Evo nekoliko primera u kojima je precizno predvideo buduće događaje i tražio oružane akcije protiv "velikosrpskih agresora" - navodi Jutarnji list i nastavlja: 

Zahvaljujući Bajdenu, Amerika se umešala u ratove u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, naterala Hrvate i Bošnjake na saradnju i zaustavila fašističku politiku Miloševićevog režima. Osim toga, za Trampa evropski jugoistok ne znači ništa, osim zbog sopstvene promocije. Ali i tada je opasan jer je pre dve godine njegova ekipa "smislila" je promenu granica između Srbije i Kosova, što je odmah izazvalo reakciju spojenih posuda i navelo Milorada Dodika da zatraži odcepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. Što onda ima direktan uticaj na Hrvatsku, koja dobija Srbiju južno od Siska - piše Jutarnji list. 

Jutarnji list navodi i da je Hrvatskoj draža pobeda Bajdena jer se on zalaže za celovitost BiH, kao i da podržava ulazak susedne zemlje u Evropsku uniju i NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading