LIDER URA SABOTIRA FORMIRANJE VLASTI: Dritan traži alibi za dogovor sa Milom!

Autor:

Svet

29.10.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dva meseca posle izbornog poraza DPS Mila Đukanovića crnogorska opozicija ne uspeva da formira novu vladu. Glavni kočničar je, kako saznaje Srpski telegraf u Podgorici, lider URA Dritan Abazović jer ispostavi novi zahtev kad god su na korak do dogovora. Sumnja se zato da sabotiranjem i odlaganjem formiranja vlade zapravo traži alibi za preokret i pakt sa Đukanovićem.

Abazović, Krivokapić i Bečić

Rok za formiranje nove vlade ističe pred Božić. Ako do tada "Zajedno za Crnu Goru" mandatara Zdravka Krivokapića, "Crno na bijelo", gde je i Abazovićev URA i "Mir je naša nacija" ne formiraju vladu, otvara se mogućnost za raspisivanje novih izbora, što ide naruku upravo Đukanovićevom DPS jer dobija šansu da zadrži vlast.

DUGAČAK SPISAK ŽELJA

- Vreme ističe, građani gube strpljenje jer su posle poraza DPS očekivali da je došao kraj tri decenije dugoj vladavini Đukanovića, da će opozicija brzo i složno da formira vladu. Gledamo drugačiji scenario. Abazović koči dogovor, želi da marginalizuje ljude iz Demokratskog fronta (koji su deo "Zajedno za Crnu Goru" - prim. aut.) i iznova nekim novim visokim prohtevima izgleda napravi alibi za dogovor sa Milom - priča upućeni izvor Srpskog telegrafa iz Podgorice.

Posle pregovora prihvaćeno je, podsetimo, da Abazovićevom URA pripadne mesto šefa bezbednosnih službi, kao i čelne pozicije u Agenciji za nacionalnu bezbednost, Upravi policije, sektoru odbrane. I taman što se pomislilo da su na korak do nove vlade, Abazović se juče dosetio da želi i MUP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Milo Đukonović

- Koncept ekspertske vlade je najbolje rešenje i ostajemo u potpunosti privrženi toj ideji. Oko sektora bezbednosti nema diskusije, a to podrazumeva i MUP. Držimo se dogovora i poštovanja principa. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kockanje s nacionalnim interesima Crne Gore - napisao je Abazović juče na Tviteru.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladimir Pavićević

Pavićević: DF ne potcenjivati, već dati tri potpredsednička mesta

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević kaže za Srpski telegraf da je nova reformska vlada Crne Gore trebalo već da bude formirana, najkasnije do kraja oktobra, što je bilo opravdano očekivanje s obzirom na katastrofu koju je ostavio bivši režim Đukanovića.

- U tom smislu građani su pokazali da imaju strpljenje, ali najava pet, šest ili sedam krugova pregovora i dogovora i novo zatezanje sada nailazi na nerazumevanje. Nerazumno bi bilo potceniti DF ili ne uvažiti snagu i značaj koji DF danas ima u crnogorskoj politici. U redu, URA želi bezbednosni sektor i neka ga dobije, ali šta fali da sva trojica lidera DF imaju pozicije u vladi. I neka svako pokaže koliko je sposoban da nešto uradi. Građani će relativno brzo imati priliku da na novim izborima ocene rad svakog ministra. To je fer - navodi Pavićević.

Prirodno je, dodaje, naročito u uslovima koji su sada u Crnoj Gori, da politički autoriteti pokažu odgovornost prema biračima, pa i prema svim građanima.

NOVI GAZDA

Tim novim uslovljavanjima sprečava formiranje vlade, objašnjavaju naši sagovornici, jer preuzimanjem celog bezbednosnog sektora želi da bude "novi gazda Crne Gore" ili da se preorijentiše na saradnju sa Đukanovićem.

- Nova vlada je za primer morala biti formirana u prvoj nedelji nakon što je Đukanović dao mandat novom kandidatu za premijera Krivokapiću. Svako zatezanje i licitiranje oko funkcija upravo Đukanoviću stvara novi prostor za mahinacije, ali i za, recimo, skrivanje svih dokaza o korupcionaškoj pozadini njegovog režima - kaže za Srpski telegraf crnogorski opozicioni aktivista Vladislav Dajković.

BROJKE

30. avgusta održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori

23. septembra održana konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore

8. oktobra Đukanović dao mandat za formiranje vlade Zdravku Krivokapiću

6. januara ističe ustavni rok za formiranje vlade

Ako do Božića ne formiraju vladu, Đukanović može da raspiše nove izbore što bi, ocenjuje Dajković, bilo katastrofalno:

- Ipak, čvrsto verujem da do toga neće doći, te da će se nova vlada formirati u narednih 10 dana.

Krivokapić je najavio da će sastav nove vlade predstaviti parlamentu do sredine novembra. Od Abazovića nije stigao komentar do zaključenja broja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading