DRITAN GAZDA U CRNOJ GORI: Podeljeni resori u novoj crnogorskoj vladi!

Autor:

Svet

23.10.2020

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što je Dritanu milo, to mu se i snilo, i to je i dobio.

RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin
Dritan Abazović

Ako je verovati podgoričkom Danu, koji, prema pravilu, ima pouzdane informacije, Dritan Abazović, lider pokreta URA, preuzeće gotovo kompletan bezbednosni sektor u Crnoj Gori.

Prema nacrtu plana raspodele resora u novoj crnogorskoj vladi, koji je pripremio mandatar Zdravko Krivokapić, koaliciji "Za budućnost Crne Gore" (okosnicu čini prosrpski Demokratski front) pripalo bi osam resora, koaliciji "Mir je naša nacija" (Aleksa Bečić) pet, a koaliciji "Crno na bijelo", koju je predvodio Abazović, četiri.

Kako je saznao Dan, sve tri pobedničke koalicije na avgustovskim izborima imale bi po jedno potpredsedničko mesto, s tim što bi potpredsednik iz koalicije "Crno na bijelo", a to znači Dritan Abazović, bio zadužen za koordinaciju službi bezbednosti.

Koalicija "Zajedno za budućnost Crne Gore", osim što će njen nosilac liste na izborima Zdravko Krivokapić biti premijer, dobiće resore unutrašnjih poslova, zdravlja, prosvete, nauke, saobraćaja, ekonomije, javne uprave i sporta. Koaliciji Alekse Bečića bi pripali resori pravde, održivog razvoja i turizma, rada i socijalnog staranja, ljudska i manjinska prava i inostrani poslovi. Abazovićevoj grupaciji pripali bi resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i kulture i medija. Ali što je još važnije, nacrtom je predviđeno da čelne pozicije u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB) i Upravi policije pokrivaju profesionalci koje će izabrati Dritan.

Krivokapić je mesto ministra finansija zadržao za eksperta po svom izboru, kao i mesto generalnog sekretara vlade.

Ovim je ozvaničeno ono o čemu se danima pričalo. Po broju glasova najslabija koalicija među pobedničkom trojkom, sa svega četiri mandata, preuzeće koordinaciju svih službi bezbednosti, odbranu, obaveštajnu službu i Upravu policije. Samim tim, ministar policije, kog će verovatno delegirati Demokratski front, biće potpuno izolovan i faktički onemogućen da bilo šta uradi mimo volje Abazovića i njegovih ljudi.

Nebojša Medojević, predsednik PZP, koji je bio deo koalicije "Za budućnost Crne Gore", kaže da će odustati od ranijeg zahteva da njegova partija vodi Ministarstvo odbrane i da će taj resor prepustiti koaliciji Dritana Abazovića.

- Uslov je da dobijemo mesto potpredsednika Vlade za reforme, demokratsku tranziciju i korodinaciju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Nadam se da će mandatar sagledati interes zemlje i nacije. Ogromna su očekivanja glasača Pokreta za prom. PZP je osvojio pet mandata, a Abazovićeva koalicija četiri i mi ne tražimo više od njih. Pokazali smo spremnost da svoju ponudu svedemo na jedno potpredsedničko mesto bez portfelja, odnosno bez resora, ali koje će se baviti reformama - rekao je Medojević.

Na pitanje da li će glasati za formiranje vlade ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi, on je odgovorio da će glasati za to i ukoliko se ispostavi da nova vlada nije reformska, ali će stranačkim organima predložiti da ne učestvuju u takvoj vladi.

Evo ko šta dobija

"Za budućnost Crne Gore" glasova  32,5% glasova  27 poslanika

- premijer

- potpredsednik Vlade

- osam ministarstava

unutrašnji poslovi,

zdravlje,

prosveta,

nauka,

saobraćaj,

ekonomija,

javna uprava,

sporta

"Mir je naša nacija" 12,5% glasova 10 poslanika

- potpredsednik Vlade

- pet ministarstava

inostrani poslovi,

pravda,

održivi razvoj i turizam,

rad i socijalno staranje,

ljudska i manjinska prava,

"Crno na bijelo" 5,4% glasova 4 poslanika

- potpredsednik Vlade, koji će biti i koordinator svih službi bezbednosti

- četiri ministarstva

odbrana,

poljoprivreda i ruralni razvoj,

kultura,

mediji

- direktor ANB

- direktor Uprave policije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading