E, SAD JE STVARNO PUKO! Milo ostaje bez kapitala: Nova vlast povlači pare iz banke brata predsednika Crne Gore

Autor: kurir.rs, Republika

Svet

19.10.2020

07:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednika Crne Gore i njegovu porodicu, osim političkog, čeka i ekonomski udarac, jer njegova glavna novčana poluga Prva banka, koju drži Aco Đukanović, ostaje bez najvećeg dela sredstava.

RepublikaFoto: Slu`ba za informisanje predsednika Crne Gore
Milo Đukanović

Izborni poraz ozbiljno je uzdrmao Mila Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS) ne samo na političkom planu već je još više udario na finansijske poluge koje je dosad držala porodica aktuelnog predsednika Crne Gore.

To se, pre svega, odnosi na sudbinu Prve banke, koja je kao banka u većinskom vlasništvu Đukanovićevog brata Aca, godinama bila praktično protočni bojler za državne pare.

Na nove političke okolnosti već su reagovali pojedini biznismeni, povlačeći svoje depozite iz Prve banke, a naši izvori otkrivaju da će nova vlada potpuno raskinuti netržišne i netransparentne finansijske aranžmane između ove banke, s jedne, i javnih preduzeća i lokalnih samouprava, s druge strane.

 

- Đukanoviću i DPS polako izmiče tlo pod nogama, što se najbolje vidi po tome kako dojučerašnji dvorski biznismeni napuštaju brod koji tone i povlače svoj novac s računa Prve banke. Čim nova vlada preuzme dužnost, prvi finansijski potez biće povlačenje sredstava i depozita javnih preduzeća i lokalnih samouprava. Oni po pravilu svoj novac čuvaju kod Prve banke i njihovi depoziti čine čak 80 odsto sredstava banke. Stečaj i likvidacija ove banke bili bi ne samo ogromna šteta za imovinu familije Đukanović već i opasnost da se otkriju malverzacije i korupcija - kaže naš sagovornik upućen u crnogorske prilike. On napominje da su zloupotrebe bile brojne, a samo najilustrativnija je slučaj Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

RepublikaFoto: youtube.com/Vijesti Online/
Aco Đukanović

- Umesto da koristi svoja sredstva za finansijske obaveze, EPCG je oročila sredstva u Prvoj banci, a zatim ta ista sredstva dobijala na ime kredita po znatno većim kamatama - objašnjava naš sagovornik.

Doskorašnji poslanik u crnogorskom parlamentu Aleksandar Damjanović kaže za Kurir da je će nova vlast prekinuti praksu favorizovannja nekih banaka.

- Depoziti subjekata iz javnog sektora, budžetskih potrošača, javnih i državnih preduzeća, regulatornih agencija... čine značajan deo portfolija svake banke i ukoliko se, zahvaljujući političkim ili kumovsko-rođačkim vezama, oni drže kod pojedinih banaka, svakako narušavaju konkurenciju na tržištu i pojedinim bankama daju neopravdane prednosti. Očekivano je da se napravi analiza dosadašnje politike plasiranja sredstava kod Prve banke, ali i kod drugih banaka, a u slučaju da je bilo kršenja propisa, odnosno netržišnog poslovanja odgovornih, treba ih pozvati na političku, ali i krivičnu odgovornost - poručuje on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading