KORONA VIRUS POSTAJE IMPOTENTAN! Hrvatski genetičar donosi OHRABRUJUĆE vesti svima nama

Autor: Espreso, Republika

Svet

20.09.2020

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proslavljeni naučnik Miroslav Radman gostuje u emisiji Nedeljom u 2 kod voditelja i urednika Aleksandra Stankovića.

RepublikaFoto: youtube.com/Torca Split
Miroslav Radman

- Trebalo mi je vremena da odradimo nešto u Institutu što smo skoro neoprezno obećali. Rekli smo da idemo da radimo svoj posao i da nećemo prodavati pre nego šta imamo da prodamo. Potrebno je, neizbežno, izaći na pozornicu s vremena na vreme, da ljudi budu informisani o alternativnim razmišljanjima, pa makar bila ona i pogrešna, jer i to je evolucija u koju ja jako verujem. Da bi nešto evoluiralo, to se mora dogoditi iz bogatstva izvora - rekao je Radman.

- Trivijalna zabava je zabava u kojoj ne učestvujete, u kojoj ste čisti konzument. Neko će reći da je to i koncert, ali tamo je malo veća rezonanca. Ali ako je zabava u svom poslu, u svom kreativnom poslu, onda je to sreća i najproduktivniji posao je zabava tog tipa. Ali investicije društva idu u zabavu svih, a mnogo manje idu u bolju edukaciju - rekao je naučnik.

- Iz nekog razloga koji mi je nepoznat, nisam uspeo da uplašim samog sebe koronom - rekao je Radman pa govorio o samoizolaciji u kojoj je bio:

- Samoizolacija u kojoj mogu da radim u otvorenom prostoru i da gledam u more i nebo ne da mi nije teško pala, nego sam imao više slobodnog vremena.

- Kao genetičar, pogled genetičara na biologiju koronavirusa je sličan onom biologija virusa HIV-a, s tim da je HIV nešto manji genom, 3-4 puta, i može da dozvoli veću frekvenciju mutacija. Ali biologija je slična i jako je neizvesno zbog toga, nakon 40 pokušaja da dođemo do uzorka za HIV, ja sam rekao da je neizvesno da ćemo doći do uzorka za koronavirus, jer on se menja samo 4 puta sporije od HIV-a, ali zbog toga ima 4 puta veći genom. I HIV i korona su vrlo slični, jedna nova mutacija po 2-3 virusa i onda se to akumulira. Virus ide prema svojoj smrti, jer mora se menjati da ga ne bi pojeo imuni sistem, a mora da se menja toliko da dođe do same ivice genetske provalije, gde će se genetski samouništiti brojem mutacija koje su potrebne da bi izbegao imunosistemn - rekao je Radman.

- U martu je porast po danima bio veliki pa je išao dole pa sad opet ide gore, to su slučajevi. Ali smrtnost je bila velika u prvom talasu i nestaje u drugom talasu, kao da je virus već sad impotentan kao virus, da postaje bezazlen, zbog previše mutacija u prethodnim mesecima - rekao je Radman.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading