Dodik i Hrvati lupili šamarčinu Sarajevu: Bošnjaci poludeli zbog posete Zagrebu

Autor: B. K.

Svet

17.09.2020

04:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta Zagrebu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika uznemirila je bošnjačke zvaničnike u Sarajevu, ali i Željka Komšića, koji samo deklarativno predstavlja interese Hrvata u trojnom Predsedništvu. Nakon reagovanja dvojice članova Predsedništva BiH Šafika Džaferović i Željka Komšića oglasio se i SDA Bakira Izetbegovića, ocenivši da ta poseta, kako tvrde, nosi opasnost za dodatnu destabilizaciju BiH.

Foto: Ilustracija

Dodik se juče po podne sastao odvojeno sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanović i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Iz SDA kažu da je u pitanju potpuno zaobilaženje institucija BiH i predsedavajućeg Predsedništva BiH, što je trenutno Džaferović. Konstatuju i da je reč o jako lošoj poruci zvaničnog Zagreba prema BiH.

- Izuzetno je štetno da predsednik Hrvatske ignoriše poziv Predsedništva BiH za razmenu poseta, a istovremeno prima Dodika, koji neprestano preti podelom države BiH, blokira rad državnih institucija i evroatlantski put zemlje, vređa Bošnjake i Hrvate nazivajući ih za skupštinskom govornicom balijama i ustašama, kao i što im onemogućava njihovo pravo na legitimne predstavnike u Vladi RS - navodi se u saopštenju SDA.

BiH protiv mini-Šengena

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović biće protiv priključenja BiH mini-Šengenu, piše Dnevni avaz. Pozivajući se na svoja saznanja, Avaz navodi da, iako su neki zvaničnici izneli pozitivne stavove o toj inicijativi, Džaferoviću je, kažu, dostavljen predlog stava da BiH ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu zbog, kako je rečeno, izvesne opasnosti od gubitka suvereniteta.

Sarajevski portal Dnevnik piše da je u pitanju diplomatski šamar bošnjačkoj politici i da je Dodikova poseta Zagrebu trijumf hrvatsko-srpskog pomirenja. Portal piše da posetom Zagrebu, i odvojenim prijemom kod predsednika i premijera Hrvatske, Milorad Dodik postiže politički uspeh kakav, kako navode, ne beleži nijedan srpski lider u bližoj, a ni daljoj istoriji srpsko-hrvatskih odnosa.

- Hronično nezainteresovanoj i neinformisanoj hrvatskoj javnosti Dodikova poseta Zagrebu će možda biti čudna, ali za one koji poznaju BiH političke prilike, ta poseta je logičan vrhunac dobrih odnosa Milorada Dodika sa praktično svim hrvatskim političarima, kako u BiH tako i u Hrvatskoj - piše portal Dnevnik. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lazar

17.09.2020 20:13

Ravnopravnost i ista prava na slobodu za sve narode.