DPS u TOTALNOM rasulu: Mila redom napuštaju finansijeri!

Autor: vijesti.me, republika.rs

Svet

08.09.2020

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor firme koja je koncesionar malih hidroelektrana odustao od podrške, njegovim stopama krenuće i Tamara Kokić takođe povezana s firmama Igora Mašovića, čija je firma od vlade dobila dozvolu za proizvodnju struje

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

Izvršni direktor privatne kompanije "Dekar Energy" Milić Novović, povukao je 5.000 eura donacije Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za parlamentarne izbore, pokazuje izveštaj Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) o prilozima u kampanji.

Novovićeva firma je ranije od Vlade dobila koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana, a pored njega donatori DPS-a su i firma Igora Mašovića, te Tamara Kokić koja je takođe u istom biznisu.

Mašović je većinski vlasnik "Hidroenergije Andrijevica" i brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, koji je najavio povlačenje iz politike, kako je rekao iz ličnih razloga, nakon što je DPS na lokalnim izborima izgubila vlast u toj opštini.

Prema informacijama "Vijesti", i Tamara Kokić planira da povuče donaciju DPS-u za parlamentarne izbore.

Milić Novović je prilog uplatio u junu, dok izvještaj ASK-a za period od 19. avgusta do 2. septembra pokazuje da ga je povukao.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Mirković
Za budućnost Crne Gore

To je učinio i Miodrag Janjušević, koji je prethodno DPS-u uplatio 600 eura. "Vijestima" je potvrđeno da je Novović povukao prilog i da to namerava Tamara Kokić. Iz DPS-a nisu odgovorili na pitanja "Vijesti" zašto su donacije povučene, a pitanja su upućena i ASK-u.

MANS je ranije objavio da su Kokić i Novović direktori u kompanijama koje su od Vlade dobile koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana. Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja s državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama. Zakonom o energetici definisano je da proizvodnja struje spada u posao od javnog interesa.

Firma Milića Novovića trenutno gradi tri hidroelektrane u opštini Kolašin. Novović je i direktor i vlasnik kompanije "Igma Product", koja je bila u vlasništvu firme Igora Mašovića, "Igma Grand".

"Hidroenergija Andrijevica" Igora Mašovića je prošle godine dobila koncesiju i zaključila ugovore za izgradnju dve male hidroelektrane. Preko svoje druge kompanije, "Igma Energy", on ima udeo u još osam malih hidroelektrana. Prihod ovih elektrana do juna ove godine je iznosio blizu 900 hiljada eura, a koncesije za sve elektrane su izdate na 30 godina.

Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 eura.

Tamara Kokić, koja je DPS pomogla sa 3.000 eura, izvršni je direktor dvije firme koje je osnovao konzorcijum, u kome udio ima Igor Mašović, a do avgusta 2018. godine je radila kao direktor njegove kompanije "Igma Grand". U MANS-u su ranije iznijeli sumnju da se nastavlja praksa razrađene šeme ubacivanja gotovog novca u fond kampanje DPS-a, a ne dobrovoljnih donacija.

- U ovom slučaju, Mašović i lica i kompanije koje su povezane s njim, imaju jako veliki interes da upravo ova garnitura koja im je omogućila da u mandatu ove Vlade dobiju milione po osnovu subvencija za struju, obezbedi da te poslove mogu imati i u narednom mandatu Vlade. To se u zapadnom svetu zove kupovina uticaja i to je naš Zakon prepoznao i izričito zabranio i zbog toga je ova donacija koju su Mašović i povezane kompanije dali DPS-u apsolutno nezakonita jer na taj način oni utiču odnosno finansiraju partiju koja bi sutra trebalo da im obezbedi nastavak svih ugovora - rekao je Dejan Milovac iz MANS-a za TV Vijesti.

Kazne za fizičko lice koje na ovaj način da prilog političkoj partiji kreću se od 500 do 2.000 eura, dok za partiju koja primi takvu donaciju nije predviđena nikakva kazna.

Poslednji izveštaj o donacijama, a koji je objavio ASK, od 19. avgusta do 2. septembra, pokazuje da je Dragan Žarković donirao hiljadu eura, a Aleksandar Obradović 500 eura.

Donacije DPS-u ukupno iznose oko 497 hiljada eura.

Priloge je dobila i koalicija "Crno na bijelo" i to u visini od 1.675 eura, a među donatorima su Zoran Miljanić (Civis) 500 eura, Zoran Mikić (URA) 300 eura, po 200 eura Janko Milutin i Senka Labudović, dok su po 100 eura dali Ivan Ašanin, Nikola Radman, Radoje Perović, Veljko Banović...

RepublikaFoto: twitter.com/@VladimirStev
Dritan Abazović

Ukupne donacije koaliciji "Za budućnost Crne Gore" iznose 192.468 eura. Prema poslednjem izveštaju ASK-a donatori su i Boban Stanišić (PzP) s 3.000 eura, Rade Ranitović 2.500, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 2.000 eura, a toliko je uplatio i Goran Raosavljević. Željko Furtula je uplatio hiljadu eura.

Ranije je objavljeno da je maksimalni iznos, po pet hiljada eura doniralo 20 funkcionera DF-a i nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić.

BS prikupila 8.470 eura, donator i Velbos

Bošnjačka stranka (BS) prikupila je 8.470 eura donacija i sve su registrovane u periodu od 5. do 19. avgusta.

Ta partija dobila je od preduzeća Velbos d.o.o. Rožaje četiri hiljade eura. Vlasnik Velbosa je istoimeno preduzeće iz Sarajeva, biznismena Nehada Kardovića.

Aida Rastoder donirala je hiljadu eura, Jasmin Kajević (OO BS Bar) 500 eura, Adin Purišić 400 eura, Alma Hadžibegović (potpredsjednica Foruma mladih BS) i Deni Musić po 300 eura, Edis Mustajbašić 250 eura, a po 200 eura Arnela Bralić, Meldina Malezić, Zemira Adrović...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading