GOTOV JE! Podneta krivična prijava protiv Mila Ðukanovića

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.09.2020

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski biznismen Duško Knežević podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića, optužujući ga da je počinio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

U saopštenju njegovog advokata Zdravka Ðukanovića navodi se da je Ðukanović, u periodu od 30. avgusta do 4. septembra, u više navrata pozivao da se silom promene rezultati parlamentarnih izbora, iako je, kako se dodaje, deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima, prenose podgoričke Vijesti.

Kako se objašnjava, to je rađeno "tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti političke partije koje su obezbedile parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima i to koalicije ''Za budućnost Crne Gore'', ''Mir je naša nacija'' i ''Crno na bijelo'', da u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima formiraju vlast".


I to tako što je, kako se navodi, na sastanku najviših funkcionera DPS-a 1. septembra, kojim je Ðukanović predsedavao, "napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirao donošenje zaključaka, koji su na sastanku usvojeni".

Beogradski advokat pobrojao je navodne zaključke sa tog sastanka, rekavši da su planirali izazivanje što više incidenata, uz korišćenje obeležja Srbije, kao i četničkih i ruskih zastava, a posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista...

Među zaključcima koje je naveo su i "širenje panike među članovima DPS-a vestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbegli takozvani ‘preletači", da se o svim incidentima obaveštava kancelarija EU u Podgorici, odnosno ambasadori Kvinte, kao i da je "poželjno slati što više fotografija i video-snimaka, gde se vide ruska i srpska obeležja kao i primeri destrukcije evropskih, evroatlantskih simbola, kao i simbola susednih država Hrvatske, Albanije".

Ðukanović je, piše u saopštenju, nakon završetka tog sastanka - u više navrata, preko za to zaduženih članova DPS-a, a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS-a na skup zakazan za 6. septembar u Podgorici.

"Sa očiglednom namerom da se on pretvori u nasilne proteste, a koji skup je zakazan pod sloganom: ‘Ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu, bunt je spreman, Crnogorci naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika, pa su dobijali, 6. septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove, nemaš izgovor’”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se zahteva da policija, upotrebom specijalnih istražnih metoda, utvrdi identitet osoba koje su preko društvenih mreža i neposredno na terenu ili na drugi način učestvovali u sprovođenju zaključaka i u aktima nasilja, odnosno da se utvrdi identitet osoba koje su postupala po zaključcima sa sastanka DPS-a od 1. septembra, kojim je predsedavao Milo Ðukanović.

Takođe se zahteva da se u slučaju utvrđivanja krivične odgovornosti pokrene postupak i protiv tih osoba, a sve radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisano krivično delo.

"Očekujemo da se u skladu sa zakonom sprovede krivični postupak protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića”, navodi se u saopštenju advokata Zdravka Ðukanovića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading