PLANIRAJU DA UBIJU DRITANA! MILOVE SLUŽBE I ALBANSKA MAFIJA SPREMAJU ATENTAT

Autor:

Svet

05.09.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorske službe i albanski mafijaši planiraju ubistvo jednog od opozicionih lidera u Crnoj Gori Albanca Dritana Abazovića. Cilj jeste da za to optuže Srbe i tako izazovu etničke sukobe i naprave haos u Crnoj Gori, što bi sprečilo pad s vlasti Mila Đukanovića.

RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin
Dritan Abazović

Kako Srpski telegraf saznaje u obaveštajnim krugovima, plan je razrađen do detalja i čeka se samo zeleno svetlo za realizaciju. Problem je, međutim, što je unutar crnogorske službe i policije došlo do neke vrste raskola i grupa funkcionera smatra da ni po koju cenu ne bi trebalo preduzimati ovako radikalan korak.

A da su ove informacije tačne i da je Abazoviću ozbiljno ugrožen život, pokazuje i to što je njegov pokret URA, po hitnom postupku, zvanično zatražio od crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i Uprave policije procenu bezbednosti lidera pokreta i njegove imovine. U dopisu direktorima te dve institucije, Dejanu Peruničiću i Veselinu Veljoviću, traži se detaljna procena kada su u pitanju ugroženost života, psihičkog integriteta, privatnosti i ličnih prava.

Direktor pokreta URA Zoran Mikić u odvojenim dopisima Peruničiću i Veljoviću naveo je da očekuje njihovu hitnu reakciju, imajući u vidu sve što se dešava i narasle tenzije.

Dritan Abazović

- rođen u Ulcinju 1985.

- albanske nacionalnosti

- školovao se u Ulcinju

- u Sarajevu završio fakultet političkih nauka

- dugogodišnji NVO aktivista i borac za ljudska prava

- jedan od osnivača stranke Pozitivna Crna Gora (2012), koju je napustio posle dve i po godine

- od 2017. na čelu pokreta URA (Ujedinjena reformska akcija)

- bio poslanik u parlamentu, poznat po žestokim sukobima sa Đukanovićem i vrhom DPS

- njegova koalicija "Crno na bijelo" uzela četiri mandata na nedavnim izborima

S druge strane, Dritanu Abazoviću se preti i javno. Tako ga je Ferhat Dinoša, ambasador Crne Gore u lažnoj državi Kosovo, koji važi za političara bliskog albanskim klanovima, navodno prijateljski upozorio Abazovića da mu "mnogi ne bi oprostili ulazak u koaliciju sa snagama kojima je Ravna gora milija od Crne Gore". Ako to učini, poručuje Dinoša, "blagosiljao bi ga njihov politički lider u popovskoj odori, ali bi te Dante bacio u deveti krug pakla".

POTEGAO VEZE

I za slučaj da Abazović ne shvati ovu pretnju, Dinoša ga opominje da bi "ako ostane pri svojoj nameri, mogao da nestane (nimalo slučajno izabrana reč, prim. aut) na prvoj krivini njihovog nacionalističkog pohoda na suverenu Crnu Goru".

U pismu se, inače, Dinoša Abazoviću obraća, kako kaže, kao stari prijatelj njegovog pokojnog oca, sa dragi Dritane, i bez persiranja.

Bivši oficir KOS Ljuban Karan kaže da je Đukanović angažovao svoje tajne službe i veze u podzemlju, svakakve i neke inostrane faktore, da naprave razdor u opoziciji, ali da u tome nije uspeo.

- To im je stvorilo dodatnu nervozu i, pošto je očigledno da im je plan s podrivanjem opozicije propao, prelaze na razna podmetanja i bez sumnje primenu sile kako bi mogli da uvedu vanredno stanje - navodi Karan i konstatuje da je od svega najvažnije da li su od Mila digli ruke i moćnici na Zapadu, a kako kaže, ima utisak da jesu.

SVE JE REKAO

Sam Dritan Abazović u petak nije želeo konkretnije da se bavi pretnjama koje dobija i komentariše informacije da mu je čak i život ugrožen, međutim, onim što je rekao jasno je povezalo Đukanovića s mafijaškim strukturama.

- Milo Đukanović je izgubio izbore, koje je sam organizovao sa svojim ljudima, sa svojom mafijom, sa svojim pravilima. Ja sam siguran da broj mandata ne odgovara želji građana za promene. Mnogo ih je više od onoga što pokazuju mandati. Dobro je za Crnu Goru što je DPS doživeo brodolom - istakao je Abazović i dodao da građani moraju da shvate da će pritisaka biti sa svih strana i da je u toku sinhronizovana akcija da se ništa ne promeni.

 

Zbog čega je Dritan bitan

Dritan Abazović (35) je najmlađi opozicioni političar u Crnoj Gori i predvodio je na izborima jednu od tri opozicione grupacije (koalicija "Crno na bijelo"), koje su zajedno ostvarile istorijski uspeh i dobile mogućnost da formiraju vladu. Abazovićeva koalicija osvojila je četiri mandata.

S obzirom na to da je Abazović Albanac iz Ulcinja, u Đukanovićevom DPS su procenili da je najslabija karika koju mogu da slome i onemoguće formiranje vlasti, odnosno spreče Đukanovićev pad. On je, međutim, od nedelje uveče u nekoliko navrata poručio narodu Crne Gore da ne postoji nikakva šansa da pređe na stranu DPS.

RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin

Zašto se plaše Abrazovića

Abazović nije na meti samo zato što bez njega ne bi mogla da se formira vlast već i stoga što je jedan od najvećih zagovornika toga da svako iz prethodne vlasti ko se bavio kriminalom i šurovao s mafijom mora da odgovara. Njegova koalicija, kao prvi zakon za usvajanje, predlaže zakon o poreklu imovine, a Abazović je u nekoliko navrata poručio da za deo kadrova DPS svakako ima mesta u novoj administraciji, ali i da za neke od njih ima mesta samo pred pravosudnim organima.

RepublikaFoto: youtube.com/Printskrin

I Rusi upozoravaju: Moguće provokacije

Rusija nema nameru da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore, što očekuje i od onih kojima je važna stabilnost na Balkanu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, komentarišući parlamentarne izbore održane 30. avgusta.

- Sa žaljenjem konstatujemo da su i u sadašnjoj ključnoj fazi, kada lokalnim partijama i koalicijama predstoji da odrede buduću konfiguraciju zakonodavne i izvršne vlasti, ponovo oživele spekulacije o spoljnom uticaju. Zato ne isključujemo provokacije - navodi se u saopštenju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading