O čemu su govorili lideri EU na Bledskom forumu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

31.08.2020

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijeri sedam država članica EU u okviru na Bledskom forumu podelili svoje stavove o funkcionisanju evropske zajednice tokom pandemije.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Lideri na Strateškom forumu na Bledu

Govorili su lideri Češke, Italije, Slovenije, Poljske, Mađarske, Hrvatske i Bugarske su u okviru liderskog panela "Evropa posle Bregzita i Kovida19". Osim o pandemiji, reč je bilo i o ekonomskoj ulozi EU u svetu, ali i o tome gde je vide u budućnosti.

Bugarski premijer Bojko Borisov je poput srpskog predsednika Aleksandra Vučića, a koji je to uradio još na početku pandemije pre šest meseci, kritikovao EU po pitanju reagovanja na pandemiju virusa korona i ocenio da u EU nije bilo dovoljno solidarnosti i da evropska zajednica nije bila spremna za krizu.

- Nije Evropa naučila ništa na osnovu ove pandemije. Mi nemamo nijedan medicinski protokol, nemamo jasno definisano nosimo li maske ili ne... - primetio je Borisov.

Ističe da se tokom pandemije svaka zemlja bavila sobom i da su se čak "takmičile" koja će pre da zatvori granice.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da ni od koga u EU nije dobio signal da nešto tokom predsedavanja Hrvatske EU nije bilo kako treba.

RepublikaFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Plenković i Vučić

- Pet dana nakon početka predsedavanja odneli smo pobedu na izborima, a nikada nisam dobio signal da je nesto pogrešno u našoj politici i vrednostima, naprotiv - rekao je Plenković tokom diskusije na Bledskom strateškom forumu.

Kako kaže, tokom pet meseci predsedavanja važile su preventivne mere, uvedene zbog pandemije virusa Kovid-19 ali, istakao je on, potreban je globalni odgovor na pandemiju.

Prema njegovim rečima, potrebno je uskladiti evropske mere sa opštim, a mora da se obezbedi konsenzus i kada se radi o lekovima, vakcinama...

- EU bi mogla više da uradi. Potreban nam je zajednički odgovor - rekao je Plenković.

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da je Hrvatska dobro obavila Predsedavanje u tom periodu i najavio da će predsedavanje Slovenije EU naredne godine proteći u post Bregzit eri.

On je rekao da se bliži zima i da samim tim raste zabrinutost kako sačuvati bezbednost ljudi, a da ekonomija funkcioniše.

 

Poljski premijer Mateuš Moravijecki smatra da su suverene zemlje reagovale brzo na pandemiju i da je Poljska bila uspešnija od drugih zemalja.

On je poručio da su potrebne tri stvari koje bi EU trebalo da uradi, a kao prvu on je istakao da bi trebalo očuvati transatlantsko jedinstvo kao stub bezbednosti.

- Drugo da centralna Evropa postane lokomotiva i motor rasta i procvata cele EU. Pustite nas da radimo svoj posao. Treće - zajednička vizija da se razumemo bolje uprkos različitostima - ocenio je on.

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da je EU u problemu, jer nije prepoznala svoju novu poziciju u ekonomiji i da više nije ta koja menja igru, već da su tu i SAD i Kina.

- Nemamo evropsku vojsku i to je takođe jedan od problema što više nismo odlučioci u igri - rekao je Orban.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading