U KOALICIJI SA ALBANCIMA: Zaev u subotu formira novu vladu Severne Makedonije

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.08.2020

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sobranje Severne Makedonije za sledeću subotu je zakazalo 10. sednicu na kojoj treba da bude izabrana nova vlada predvođena Zoranom Zaevim koji je juće podneo program za rad i sastav nove vlade.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Zaev

Zaev je rekao da će nova vlada biti stabilna, efikasna i odgovorna, te da će garantovati strateška opredeljenja te zemlje, članstvo u NATO-u i EU, dobre međususedske odnose, suočavanje s koronavirusom, dinamičan ekonomski rast, efikasnu pravnu državu, moderno obrazovanje i stabilne institucije, prenosi portal Plusinfo.

Članovi nove makedonske vlade biće zamenik premijera zadužen za borbu protiv korupcije Ljupčo Nikolovski, zamenik premijera zadužen za ekonomiju Fatmir Bitići, zamenik premijera zadužen za evropska pitanja Nikola Dimitrov, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministarka odbrane Radmila Šekjerinska, ministar pravde Bojan Maričić, ministar za transport Blagoj Bočvarski, ministar zdravlja Venko Filipče, ministarka obrazovanja Mila Carovska, ministarka za rad Jahoda Šahpaska i ministarka kulture Irena Stefoska.

Iz redova albanskog koalicionog partnera DUI Artan Grubi će biti prvi zamenik premijera i ministar za politički sistem, Bujar Osmani će biti ministar spoljnih poslova, Fatmir Besimi ministar finansije, Krešnik Bekteši kao i do sada ostaje ministar ekonomije, Naser Nuredini ministar za životnu sredinu i ministar za informatičko društvo i administraciju Jeton Šakjiri.

Vladina koalicija koja će se glasati u subotu sastavljena je od Socijaldemokratskog saveza Makedonije, albanske DUI i Demokratske partije Albanaca.

Ukupno imaju većinu od 62 poslanika od 120.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading