ĐUKANOVIĆ PRIPREMA TEREN, NE DA VLAST I AKO IZGUBI IZBORE: Milo sprema nerede i Šiptari uz njega

Autor:

Vesti

27.08.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Režim crnogorskog predsednika Mila Đukanovića priprema nerede i incidente širom države u nedelju, kada se održavaju parlamentarni izbori da bi sprečio svoj pad sa vlasti. Plan Đukanovića je, kako saznaje Srpski telegraf u bezbednosnim krugovima u Podgorici, da tim nasilnim metodama onemogući pobedu opozicije, odnosno izborni debakl svoje DPS.

Foto: Tanjug
Milo Đukanović

Istovremeno, u finišu kampanje Đukanoviću je podrška stigla baš iz Tirane od albanskog premijera Edija Rame, koji na početku video-poruke na engleskom iskazuje poštovanje, naglašava njihovo lično prijateljstvo, a onda na čistom srpskom ponavlja slogan DPS "Odlučno za Crnu Goru" uz poruku "Hvala, dragi Milo, što postojiš" (!?). I ne čudi pošto je Podgorica među prvima, između ostalog, priznala tzv. nezavisnost Kosova, davala podršku za članstvo u Interpolu, dok je paralelno zaoštravala odnose s Beogradom.

Na mogućnost izazivanja krvoprolića na ulicama u toku izbornog dana uveliko "upozoravaju" Đukanovićevi bliski saradnici, čime zapravo sebi prave alibi. Tako je direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović juče izjavio da raspolažu operativnim podacima da pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira na sami dan izbora:

 

 

 

- Naša saznanja ukazuju da ova lica preko društvenih mreža i drugih kanala zagovaraju da tokom glasanja i nakon zatvaranja biračkih mesta građani izađu na ulice, izazivaju nemire i narušavaju javni red.

Policija će, kako je poručio, u svim gradovima odlučno postupati prema onima koji budu pokušali da ispolje "destruktivno i ekstremno ponašanje".

Foto: youtube.com/Vijesti Online
Milivoje Katnić

žSamo dan ranije, i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić pričao je o mogućim neredima u nedelju, te podsećajući na izbore 2016. i pokušaj "državnog udara", kazao da ta kriminalna organizacija nije potpuno uništena:

- Ima grupa koje bi u slučaju nekih izbornih situacija pre izbornih rezultata zvaničnih okupile se i proglasile pobedu. Poručujem građanima da izađu i slobodno glasaju za bilo koga i da čekaju šta kaže Državna izborna komisija.

RepublikaFoto: Promo foto
Marko Milačić

Marko Milačić, lider Prave Crne Gore, koja uz DF, SNP, Radničku partiju i Ujedinjenju Crnu Goru čini opozicioni blok "Za budućnost Crne Gore", tvrdi da sve to ukazuje da je Đukanović u teškoj panici od izvesnog poraza DPS, zbog čega priprema teren za izazivanje nereda.

- Sve ovo pokazuje da je on na sve spreman kako bi sprečio svoj pad s vlasti. Ne libi se taj ni da izazove nerede, incidente, krvoproliće. Unosi nestabilnost bez ikakvih dokaza. Njihova "upozorenja" su priprema za haos koji planiraju u nedelju. Ali ni to neće uplašiti narod da ga sruši. To se vidi po moćnim litijama - navodi za Srpski telegraf Milačić.

Ovo će Milu "doći glave"

- obračun sa političkim neistomišljenicima kroz njihov progon, hapšenja, teror njihovih porodica

- svedočenje nekadašnjeg najbližeg partijskog saborca Svetozara Marovića, koje je ogolilo njegov karakter, odnos prema saradnicima i nepostojanje vladavine prava u Crnoj Gori

- opasnost da još neki saradnici otkriju silne kompromitujuće podatke o netransparentnom poslovanju njegove porodice, malverzacijama, korupciji

- dovođen u vezu s kriminalom, šverc cigareta i narkotika

- sporni zakon o slobodi veroispovesti, kojim pokušava da preotme vrednu imovinu SPC u Crnoj Gori, što je izazvalo nezadrživ bunt građana, litije i proteste, koje ne uspeva da uguši ni kaznama, pritiscima, hapšenjima

- zaokret od Rusije prema NATO

RepublikaFoto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Božidar Spasić

Izvode i vojsku na ulice

Bivši operativac DB Božidar Spasić ocenjuje da su u Crnoj Gori mogući incidenti sa težim posledicama, a da su najave crnogorskih zvaničnika pokušaj zastrašivanja građana da ostanu kući i ne izlaze na izbore jer Đukanoviću odgovara što manja izlaznost:

- Sve ukazuje da će i Đukanović i opozicija proglasiti pobedu, što je uvod u sukobe. Milo je spreman da izvede policiju i vojsku na ulice, a opozicija i 200.000 ljudi u Podgorici. Sve to bi vodilo ka haosu i scenariju kakav je u Belorusiji, gde pokušavaju da sruše Aleksandra Lukašenka.

REAKCIJE

Vodeći intelektualci Srbije i Crne Gore, njih ukupno 452, pozvalo je narod Crne Gore da na izborima daju svoj glas za smenu režima Mila Ðukanovića. Među potpisnicima apela su i ove javne ličnosti:

RepublikaFoto: Tanjug
Matija Bećković

Matija Bećković, akademik SANU

- Izbori su dragocena prilika za smenu režima Mila Đukanovića... Izlazak na ove izbore vredan je svakog truda, uključujući i putovanje iz trenutnog prebivališta i aktivno agitovanje među rođacima i prijateljima protiv nepravde i bezakonja sadašnjih vlasti u Crnoj Gori

Dejan Mirović, profesor univerziteta

- Opozicija će pobediti na izborima 30. avgusta. S istom verovatnoćom se može tvrditi da će DPS, uprkos porazu, proglasiti svoju pobedu. Nakon toga će se održati nestabilnost u Crnoj Gori još 2019. usvajanjem nelegitimnog Zakona o slobodi veroispovesti.

RepublikaFoto: printscreen/N1
Vladimir Đukanović

Vladimir Đukanović, advokat i poslanik SNS

- Đukanović ne može da dobije izbore. Može samo da ih pokrade..... Jedino Milu odgovaraju neredi, s obzirom na to da je jasno da izbore gubi, pa bi kroz novi scenario "Državni udar 2" sebi da produži vlast

Dušan Proroković, Institut za međunarodnu politiku i privredu

- Opterećen hipotekama pogrešnih odluka, nespreman na ustupke, a rešen da zadrži vlast po svaku cenu, Đukanović je postao breme za stabilnost Crne Gore. Zabluda je da će to "tek tako proći", da će se opet "sve vratiti na staro", a Đukanović "provući", kao u nekim drugim situacijama

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Saša Adamović

Saša Adamović, istoričar

- Ovo je zaista dobra prilika da građani Crne Gore, oni koji su mesecima izlazili na litije, izađu na izbore i da konačno učine kraj višedecenijskom Đukanovićevom režimu. To neće biti lak posao, bez obzira na to što je ozbiljno uzdrman

Čedomir Antić, istoričar

- Đukanović je tiranin koji ne sme da siđe s vlasti. Iako nemiran, očajan i prestrašen, Đukanović je ipak ostao stari partijski manipulator

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading