REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Milo pada s vlasti posle tri decenije

Autor:

Svet

25.08.2020

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za predsednika Crne Gore Mila Đukanovića parlamentarni izbori u nedelju mogli bi da budu sudbonosni, pošto nije isključeno da se okonča era njegove vladavine duga tri decenije.

RepublikaFoto: Tanjug
Milo Đukanović

Prvi put od uvođenja višestranačja i jedanaestih izbora u Crnoj Gori, istraživanja ukazuju da crnogorska opozicija u zbiru uživa podršku čak 52 odsto građana, u odnosu na 48 odsto koliko ima njegova DPS sa manjim partnerima.

Đukanovića je, ukazuju pojedine analize, skupo koštao sukob sa SPC i donošenje spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Otpor naroda i dalje raste pošto i u krnjoj kampanji zbog epidemije koronavirusa vlast DPS udara na SPC zabranom verskih službi u hramovima, hapšenjem učesnika auto-litija i protestnih šetnji... Uz to, ekonomija je na kolenima zbog propasti turističke sezone.

NAROD SE PITA

Nosilac opozicione liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić smatra da je pobeda opozicije izvesna.

Opozicija trenutno ima 52 odsto podrške, što je četri posto više nego što ima Đukanović

- Došlo je vreme da sa vlasti odu oni koji su Crnu Goru zarobili, učinili je privatnim posedom njihovih sebičnih interesa i privilegovanim feudom vladajuće familije i njihovih prijatelja. Mi smo čekali 30 godina i dočekasmo i taj 30. avgust jer je to dan naše pobede - kazao je Krivokapić.

Ko učestvuje na izborima

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

- Socijaldemokrate

- Bošnjačka stranka

- Hrvatska građanska inicijativa

- SDP

- Hrvatska reformska stranka

- Platforma "Crno na bijelo"

- Albanska koalicija Jednoglasno

- Odlučno za Crnu Goru! - DPS Milo Đukanović

- koalicija Za budućnost Crne Gore

- Albanska lista

- koalicija Mir je naša nacija

On je istakao da tamo ne postoji nikakva prosrpska opcija i da je lista na čijem je čelu usmerena na budućnost svih građana Crne Gore:

Krivokapić: Došlo vreme da odu oni koji su Crnu Goru zarobili i učinili je privatnim posedom

- Izbori su prilika da se pokaže da je Crna Gora iznad svake vlasti, da je narod onaj koji odlučuje o državi i napretku, a ne nekoliko umišljenih pojedinaca da su nezamenljivi.

Biračima nude pare za glas

Crnogorska opozicija sumnja da Đukanović, u strahu da bi u nedelju mogao da doživi izborni debakl, "uvozi" i duplira glasače. U Crnoj Gori biračko pravo ima 541.232 građana, što je u odnosu na predsedničke izbore pre dve godine za oko 8.600 birača više.

Uz to, broj osoba upisanih u registar crnogorskih državljana je 780.542, od kojih 678.178 ima prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori.

Opozicija je ostala bez odgovora kako je moguće da se od poslednjeg zvaničnog popisa stanovnika 2011. broj državljana za proteklih devet godina povećao za 209.000 ili 36,67 odsto. Uz to, u javnosti se pominje da DPS nudi od 100 do 500 evra za jedan glas.

BELORUSKI SCENARIO

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je realan scenario završetak Đukanovićeve ere vladavine, ako ne u nedelju, onda uskoro:

- Verovatno je i veći procenat građana protiv Đukanovića i DPS jer veliki broj građana se plaši da to javno kaže posle decenija diktatorske strahovlade. Ali to ne mora da znači njegov poraz u nedelju jer je staro pravilo takvih režima da pobeđuje onaj ko broji glasove, a ne onaj ko glasa. To bi pak bio uvod u još veći građanski bunt i proteste, odnosno beloruski scenario, naročito što je i ekonomija na klimavim nogama, što će da se oseti na zimu zbog propasti turističke sezone.

 

Istraživanje

- "Odlučno za Crnu Goru - DPS Milo Đukanović" - 35,3 odsto

- Demokratski front Za budućnost Crne Gore - 24,7 odsto

- koalicija "Mir je naša nacija" (predvođena Demokratama) - 16,5 odsto

- lista "Crno na bijelo" koju predvodi Ujedinjena reformska akcija - 6,6 odsto

- lista Socijaldemokrata "Mi odlučujemo dosljedno" - 5,3 odsto

- Bošnjačka partija "Ispravno" - Rafet Husović - 4,8 odsto

- "Jaka Crna Gora" Socijaldemokratske partije - 4,2 odsto

- Albanska lista Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj - 1,9 odsto

- albanska koaliciju "Jednoglasno" - 0,4 odsto

- Hrvatska reformska snaga - 0,3 odsto

* prognoza izlaznosti 66 odsto

* istraživanje sprovedeno od 5. do 12. avgusta na uzorku od 1.037 ispitanika

* jedino javno objavljeno istraživanje javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) iz Podgorice

Đukanović je juče u okviru kampanje DPS posetio rodni Nikšić. Fotografije, međutim, pokazuju da je tamo doživeo potpuni fijasko jer se "podrška" svela na jedva nekoliko članova. Naime, na osnovu fotografija objavljenih u crnogorskim medijima dobrodošlicu Milu poželeo je jedva 20 Nikšićana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading