ALBANCI PREUZIMAJU SEVERNU MAKEDONIJU: Premijer Zaev sklopio koaliciju i ISPUNIO IM SVE ŽELJE

Autor: Tanjug, Republika

Svet

19.08.2020

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novu parlamentarnu većinu u Severnoj Makedoniji činiće Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i dve manjinske albanske stranke Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija i Demokratska partija Albanaca (DPA), što čini 62 od ukupno 120 poslaničkih mandata u Sobranju, saznaje Tanjug.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Zaev

Novi koalicioni dogovor je specifičan po nekim elementima.

Najpre, prihvaćen je predlog Alija Ahmetija iznet još u predizbornoj kampanji da Albanac bude premijer, ali samo za poslednjih 100 dana četvorogodišnjeg mandata nove vlade.

 


Od 14 ministarstava, albanske partije dobiće 6 resora, sto je svakako najveći broj do sada namenjen manjinskim strankama, a prvi put uvodi se institucija zamenika premijera koji će biti iz DUI.

Ta stranka dobija i značajan resor Ministarstva spoljnih poslova, dok istovremeno zadržava predsedničku poziciju u Sobranju, što i nije novost, jer je na tom položaju dosad bio Talat Džaferi.

DUI-u, prema saznanjima Tanjuga, sleduju i resori finansija, ekonomije, političkog sistema (bez portfelja).

SDSM dobija Ministarstvo odbrane na čijem čelu će biti generalni sekretar SDSM.

 


Dosadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je najviše radio na Prespanskom sporazumu sa Grčkom, napušta taj resor i trebalo bi da postane potpredsednik Vlade odgovoran za evropske integracije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading