POBRATIMLJENI GRADOVI: Nakon Beogradske ulice, u Ljubljani bi mogla da osvane i spomen ploča OVOM srpskom junaku!

Autor:

Svet

12.08.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izjavio je da apsolutno podržava predlog da jedna ulica u tom gradu dobije ime Beogradska, koji mu je uputio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ljubljana

Naveo je da je ponosan na to što su Beograd i Ljubljana pobratimljeni gradovi i istakao da su odnosi dva grada dobri. Podsetio je da je u Ljubljani otkriven spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću i očekuje da će, ukoliko epidemiološka situacija po pitanju koronavirusa bude normalna, ove godine u Beogradu biti otkriven spomenik Jerneju Kopitaru.

Goran Vesić je rekao da je uputio i predlog da Beograd finansira postavljanje spomen ploče u Ljubljani srpskom pukovniku Stevanu Švabiću, koji je 1918. godine, zajedno sa srpskim vojnicima i slovenačkim dobrovoljcima, branio Ljubljanu u Prvom svetskom ratu.

- Vraćajući se iz zarobljeništva sa oko dve stotine srpskih vojnika, izašao je iz voza u Ljubljani i zajedno sa građanima branio taj grad od Italijana. Njegova ulica postoji u Ljubljani, ali prilikom moje poslednje posete tom gradu složili smo se da bi to trebalo posebno obeležiti spomen pločom kako bi nove generacije znale ko je i šta je bio Stevan Švabić, koji je takođe deo naše zajedničke istorije - rekao je Vesić.

Naveo je da se prvi put priča o tome da li je Beograd nezasluženo izgubio ulice u određenim gradovima bivše Jugoslavije i da je veoma zadovoljan zbog toga jer, kako kaže, i dalje smatra i uvek će smatrati da glavni grad Srbije sa drugim gradovima treba da sarađuje po principu reciprociteta, da poštujemo one koji poštuju nas i zajednički gradimo budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading