RUSKI PATRIJARH PORUČIO PODGORICI: Prekinite sa progonom SPC! Lider sekularne države ne može da stvori crkvu

Autor: Sputnjik

Svet

13.07.2020

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je vlasti Crne Gore da zaustave progon SPC i ukinu diskriminativni zakon koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji zemlje, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh moskovski Kiril

- Pre pola godine usvojen je diskriminativni zakon koji je usmeren na nacionalizaciju crkvene imovine, pre svega crkava i manastira. Obećavaju da će formirati 'autokefalnu crkvu' uz učešće lokalnih raskolnika. Pozivam civilne vlasti Crne Gore da ukinu diskriminativni zakon koji je uneo podele i raskol u crnogorsko društvo, da zaustave progon pravoslavne crkve, prekinu sa pokušajima da umesto nje formiraju neku drugu crkvenu strukturu - navodi se u saopštenju.

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa situacijom u Ukrajini.

- Lider sekularne države ne može da stvori crkvu. Gorki plodovi takve politike mogu se videti u Ukrajini, gde je propao pokušaj 'ujedinjenja naroda' uspostavljanjem nove 'lokalne crkve'. Ta avantura je samo produbila raskol i donela muku milionima pravoslavnih Ukrajinaca - konstatovao je ruski patrijarh.

- Pritisak na vernike neprestano raste. Njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju da oni više ne mogu i ne žele to da trpe. Javno ponižavanje sveštenstva od strane predstavnika vlasti postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovekovni period kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti - naglašava se u saopštenju.

Podsetimo, nakon "ujediniteljskog sabora" koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura - takozvana "Pravoslavna crkva Ukrajine".

U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading