"ZA DOM SPREMNI" U ZAGREBU! Beretke i maske sa obeležjima HOS-a u prodaji

Autor: Tanjug, Republika

Svet

10.07.2020

09:11 >> 09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U centru Zagreba, na policama trgovine Cro Sport Vez u Jurišićevoj ulici, mogu se kupiti crne zaštitne maske sa grbom HOS-a, na kojem je i ustaški pozdrav “za dom spremni”, piše zagrebački Jutarnji list.

RepublikaFoto: youtube.com/Index.hr Portal
Ustaše

Dodaje se da se iste maske mogu naći I na internet stranici te trgovine.

U asortimanu prodavnice, piše list, su još majice “dizajnirane povodom obeležavanja 75. godišnjice Blajburga” i crne zastave HOS-a sa svim popratnim obeležjima, među kojima je i pozdrav “Za dom spremni”.

Reč je, navodi hrvatski dnevnik, o proizvodima zbog kojih bi neko mogao da završi na obaveštajnom razgovoru u policiji ako ih nosi u javnosti, ali se, ipak, bez problema mogu kupiti u samom centru hrvatske metropole.


Podseća se da je ustaški poklič “Za dom spremni” već godinama izvor žestokih rasprava, a polemika se ponovno otvorila početkom juna kada je većina suija Visokoga prekršajnog suda odlučila da taj pozdrav na početku pesme “Bojne Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira kada je izvodi autor u njenom izvornom obliku.

Samo nekoliko dana posle je, pak, Ustavni sud Hrvatske saopštio jasan stav da je reč o ustaškom pozdravu Pavelićeve NDH i da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom.

Pomenute artikle sa ustaškim simbolima pogledajte ovde.


Za Jakova Markovića, vlasnika pomenute trgovine, tu nema ničeg protivzakonitog, piše zagrebački dnevnik.

On kaže da je vec bio prijavljen za prodaju majica sa znakom HOS-a, ali je 2011. na Prekršajnom sudu u Kninu dobio oslobađajuću presudu, što tumači kao dokaz da mu je dozvoljeno da može da nastavi da prodaje robu sa ustaškim simbolima.

A prestaće da ih prodaje, kaže, kada to bude zabranjeno zakonom.

Advokat Anto Nobilo, međutim, tvrdi da ni znak HOS-a, ni pozdrav "Za dom spemni" ne smeju biti dozvoljeni u bilo kom obliku.

- Moramo biti svesni da su pripadnici HOS-a uzeli to ime u spomen na slavu ustaške vojske, o čemu govore i crne uniforme i pozdrav ZDS - kaže Nobilo i ističe da se njihovom ulogom u domovinskom ratu nije mogao promeniti sadržaj I značenje ustaškog pozdrava.

- Prema tome, HOS ne može biti u skladu s Ustavom - ističe Nobilo, koji činjenicu da se roba sa takvim simbolima ipak prodaje u centru Zagreba, a njen vlasnik ima oslobađajuću presudu, komntariše rečima: ”Takvo je naše pravosuđe”.

Inače, osim zaštitnih maski sa grbom HOS u istoj trgovini se mogu kupiti i maske sa motivima Alojzija Stepinca, kao i maska na kojoj piše da je "korona prevara".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading