Linta: Mujanović je svirepo mučio zarobljene Srbe, zaslužuje mnogo veću kaznu od izrečene!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.07.2020

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozdravio je danas presudu Višeg suda u Beogradu kojom je osudio na 10 godina zatvora nekadašnjeg upravnika logora Ilidža u Hrasnici Huseina Mujanovića zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Foto: youtube.com/RTS Sajt - Zvanični kanal
Miodrag Linta

U pisanoj izjavi Linta navodi da brojne činjenice i dokazi Saveza logoraša Republike Srpske pokazuju da je Mujanović lično svirepo mučio zarobljene Srbe i smatra da je zaslužio da mu se izrekne i daleko veća kazna.

Ističe da je najvažnije da pravosuđe u Srbiji počne da procesuira brojne i masovne zločine koje su pripadnici Hrvatske vojske, HVO, tzv. Armije BiH i hrvatskih i muslimanskih paravojnih formacija počinili tokom rata nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

- Pravosuđe u Srbiji u prethodnom periodu nije sudilo za zločine nad Srbima već samo za zločine nad Hrvatima, Bošnjacima i Albanicima što predstavlja duboko vređanje i ponižavanje srpskih žrtava i članova njihovih porodica - kaže Linta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To je, dodaje, jedan od načina da se pokaže i potvrdi nesporna istina da su Srbi u BiH vodili odbrambeni rat protiv zločinačkog režima Alije Izetbegovića i da su samo branili svoja vekovna ognjišta i pravo na život u slobodi.

Linta ističe da sve žrtve zločina zaslužuju pravdu i dodaje da na prostoru bivše Jugoslavije pravdu najduže čekaju srpske žrtve.

Linta je i osudio izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića koji je prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu ratnom zločincu Huseinu Mujanoviću nazvao skandaloznom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šefik Džaferović

- Džaferović je još jednom ponovio najbezočniju laž da je Srbija izvršila agresiju na BiH, da se mora suočiti sa vlastitom prošlošću i da nema pravo da procesuira one koji su tobože branili BiH - navodi Linta.

Ističe da Srbija ima moderan zakon o suđenjima za ratne zločine koji je u skladu sa međunarodnim pravom i koji je prilikom usvajanja 2003. godine dobio najviše ocene Savjeta Evrope i drugih međunarodnih organizacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading