Nemački mediji o Plenkoviću: Najuspešniji Tuđmanov naslednik na evropskoj pozornici, važi za pouzdanog saveznika Merkelove

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.07.2020

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački mediji pišu o tome da je hrvatski premijer Andrej Plenković dokazao, ne samo javnosti nego i sopstvenoj stranci, da jedan umereni HDZ, uprkos konkurenciji sa krajnje desnice, može da ostvari rezultat na ivici apsolutne većine, prenosi Dojče vele.

RepublikaFoto: Tanjug
Andrej Plenković

Prema pisanju nemačkog lista Velt, Plenkovićeva pobeda bila je "znatno uverljivija nego što se moglo očekivati na osnovu ispitivanja javnog mnjenja".

- Pedesetogodišnji bivši diplomata vlada od 2016. On je u politički centar uveo HDZ, stranku koja okuplja čitavu desnicu i koju je u vreme raspada Jugoslavije utemeljio osnivač države i ratni gospodar Franjo Tuđman. Na evropskoj pozornici Tuđmanov najuspešniji naslednik važi kao pouzdani saveznik kancelarke Angele Merkel - piše DW.

Velt i drugi listovi navode da će Plenković verovatno da formira koaliciju sa strankama manjina i drugim malim strankama, kao i da je katastrofalni gubitnik izbora SDP, čiji je šef Davor Bernardić već podneo ostavku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Frankfurter algemajne cajtung piše da su Plenkoviću godinama u HDZ-u zamerali kako nije dovoljno "nacionalan" i "hrvatski", ali da je on istrajao u nameri da stranku uvede u desni centar.

Slično piše i levo-liberalni Tagescajtung iz Berlina koji navodi da za levicu u Hrvatskoj nije bilo dovoljno da upozorava na fašizam desnice.

- SDP, uprkos dobrim argumentima, nije uspela da se ponudi kao uverljiva alternativa Vladi koju su obeležili stagnacija i korupcija. Umesto na dosadna siva odela, bolje bi bilo osloniti se na kompetentne žene i mlade ljude - navodi list.

Berlinski list se potom fokusira na buduću vladu navodeći da li je upitno da li će Plenković zaista sprovesti evropske vrednosti.

Franjo Tuđman

- On se usteže da potisne preterani uticaj ultra-konzervativne katoličke crkve. On prikriva kršenja ljudskih prava koje hrvatska policija nanosi migrantima. On čak daje podršku ekstremnim hrvatskim nacionalistima u Bosni i Hercegovini, koji dalje žele da destabilizuju susednu zemlju i javno slave ratne zločince osuđene u Hagu. Dakle, sve će ostati po starom - piše list.

Zidojče cajtung iz Minhena piše da se tokom kampanje činilo da bi Domovinski pokret "desno-nacionalnog pevača narodne muzike" Miroslava Škore mogao da bude presudan za formiranje Vlade.

- On je u kampanji huškao protiv srpske manjine u zemlji i dovodio u pitanje pravo silovanih žena na pobačaj. Kako se i verovalo, Domovinski pokret postao je treća najjača snaga, ali Plenković neće biti upućen na njih tokom sastavljanja Vlade - dodaje list iz Minhena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading