Jadransko more prepuno nafte: Niko ne zna šta je uzročnik zagađenja

Autor: Tanjug, republika.rs

Svet

09.06.2020

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi put za nedelju dana u Tivatskom zalivu se dogodio ekološki incident pojavom veće naftne mrlje, koja se približavala lučici Kalimanj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Pojava naftne mrlje prijavljena je juče oko 11 sati Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u Baru, preneo je podgorički portal CdM.

Mrlja koja se širila površinom mora imala miris dizel-goriva, a zahvatila je deo od svetlosnog signala u akvataorijumu lučice Kalimanj i deo uz obalu od naselja Pakova prema gradskoj i plaži hotela "Palma".

Vetar koji je duvao u tom periodu proširio je mrlju na celi akvatorijum lučice.

Naftna mrlja je zahvatila veliku površinu i proširila se prema ostrvu Sveti Marko.

- Iz Komuanalnog su podsetili da se pre sedam dana dogodio sličan ekološki incident, za koji nisu mogli da utvrde uzročnika zagađenja, pa je moguće da se desilo na isti način kao i pre neđelju dana - navela je Petković.

O incidentu je obaveštena i Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koja treba da otkrije i sankcioniše počinioca, saopšteno je nakon incidenta.

Iz Uprave pomorske sigurnosti iz Bara su saopštili da se radi o kružnoj mrlji koja je došla zalivom.

Prema rečima Žarka Lukšića iz Uprave pomorske sigurnosti iz Bara, jedan krak je otišao ka lučici Kalimanj, a drugi prema Krašićima.

Pretpostavlja se da izlilo oko 40-50 litara nafte, piše portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading