Kolinda: Hoću da budemo kao Srbija!

Autor:

Svet

19.10.2017

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šefica sa Pantovčaka Kolinda Grabar Kitarović dobila je hladan tuš od ruskog predsednika Vladimira Putina, i to prvog dana svoje službene posete Rusiji! Ona je nevešto pokušala da izgladi zategnute odnose Zagreba i Moskve rekavši Putinu da želi da mu bude lojalan partner, baš kao što je to i Srbija! Tom prilikom NATO miljenica je pozvala prvog čoveka Rusije da poseti Hrvatsku, pošto do sada nijedan ruski predsednik nije došao u službenu posetu Zagrebu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
NATO miljenica čekala Putina 45 minuta, a onda ga molila

- Verujem da Hrvatska može da postane jedan od mostova saradnje Rusije i EU i NATO, organizacija čiji smo članovi i u čije vrednosti duboko verujemo - rekla je hrvatska predsednica, koja je morala da čeka 45 minuta na sastanak, koliko je Putin kasnio na razgovor s njom jer su mu se prethodni sastanci odužili.

UZALUD PREKLINJE

Ruski politikolog Ekatarina Pomorceva tvrdi da, ma koliko Kolinda, molila ne može da preotme mesto koje imaju Srbi.

Vučić je zaslužio toliki napredak u odnosima i beneficije koje Srbija dobija od Rusije danas - Ekatarina Pomorceva, ruski politikolog

- Hrvatska pokušava da se okrene trendu nove saradnje sa Rusijom, koji je Vučić osetio i počeo da realizuje od svog dolaska na vlast, a time i zaslužio toliki napredak u odnosima i beneficije koje Srbija dobija od Rusije danas. Hrvatska može da realizuje određene ciljeve, ali, regionalno gledano, Srbija ostaje lider u saradnji sa Rusijom - poručuje Pomorceva.

Međunarodni odnosi su promenjeni, a Rusija je značajna sila, pa i za Hrvate - Zoran Milivojević, karijerni diplomata

Analitičar Dragomir Anđelković smatra je Kolindin pokušaj otimanja liderstva loš pokušaj.

- To je upravo agenda za koju se zalaže i Srbija, da bude most saradnje između Rusije, EU i Amerike, što samo govori o tome koliko se Kitarovićeva oseća neprijatno u sopstvenoj koži. Takođe, u politici nema slučajnih kašnjenja, i to samo svedoči koliko je Putin želeo da joj stavi do znanja da ona nema ekskluzivitet kao srpski zvaničnici - ističe Anđelković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

POBRKALA LONČIĆE

Ova poseta pokazuje koliko su međunarodni odnosi promenjeni i koliko je Rusija značajna sila, pa i za Hrvate, objašnjava diplomata Zoran Milivojević.

10 PUTA DO SADA SASTALI SE VUČIĆ I PUTIN

- Hrvatska je učinila dosta poteza koji nisu bili prijateljski prema Rusiji, od čega je posebno problematična podrška Ukrajini. Ne treba zaboraviti ni to da je Hrvatska jedna od najvernijih NATO saveznica iz regiona. Njoj treba da je privilegija da se sretne s Putinom, a ne obrnuto - zaključuje Milivojević.

Hrvati: Ruže, pa hladan tuš

Iako je Putin Kolindi poklonio buket ruža, hrvatski mediji primećuju da su dvoje državnika bili na distanci.

Davor Đenero, hrvatski politikolog

Da se bez dijaloga s Rusijom ne mogu rešiti globalna pitanja, prazna je fraza. S pozicije Hrvatske, Rusija nije neki naročito važan politički faktor. Kolinda je ovim pokušala da ublaži napetosti koje postoje između dve države, ali pošto su one strukturne, njih nije moguće tek tako prevladati

- Pažljivijem posmatraču neće promaći kako su njih dvoje na velikoj distanci, što je vidljivo iz njihovog govora tela. Decentno, pomalo vojnički odevena hrvatska predsednica i standardno ukočeni ruski car samo su odradili formalno upoznavanje i fotografisanje pred brojnim kamerama. Ali, vidljivo je da su međusobni odnosi napeti, svako od njih gleda u svoju stranu, a hladnoća izbija i na prvi pogled iz fotografija. A još nisu ni počeli razgovori o "Agrokoru"... - komentar je hrvatskog portala Dnevno.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading