MILO MUFLJUZ PLJAČKA GDE STIGNE: Montenegro erlajns hoće da leti za Beograd, ali neće da plati!

Autor: informer.rs, Republika

Svet

30.05.2020

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija Montenegro erlajns, ponos i uzdanica crnogorskog režima duguje Srbiji oko 8 milona evra koje nema nameru da vrati.

Foto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

Naime, Montenegro erlajns je samo za period od 2008. do 2012. godine ostao dužan preduzeću Kontroli letenja Crbije i Crne Gore SMATSA iz Beograda (u kojem Republika Srbija ima 92% vlasništva, a Crna Gora 8%) oko 5 miliona evra osnovnog duga, bez pripadajućih zakonskih zateznih kamata, koje iznose po slobodnoj proceni još oko 2,5 milona evra. Navedeni dug i dalje nije izmiren u celosti, već samo u manjem delu, iako je to moralo biti po pravnosnažnoj i izvršnoj presudi Privrednog suda u Podgorici iz 2017. godine.

Pored postojanja navedenog duga, Montenegro erlajns nastavlja sa svojim uspešnim poslovanjem, tako da je za svega 5 meseci tokom 2019. godine napravio još 500 hiljada evra dugovanja ka SMATSA.

Kao glavni akteri pljačke koju sprovodi Montenegro erlajns na direktnu štetu građana Srbije, ali i Crne Gore, u stručnim krugovima spominju se Lazo Maksimović, zamenik direktora SMATSA, inače brat od ujaka Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore i Predrag Marković zaposlen u SMATSA, inače sin Duška Markovića, premijera Crne Gore.

Kao posebno zanimljiva je činjenica je da je Predrag Marković u SMATSA došao sa mesta komercijalnog direktora Montenegro erlajnsa i to u momentu kada je sud u Podgorici presudio da Montenegro erlajnsa mora da plati SMATSA 5 miliona evra sa pripadajućim kamatama. Zaključak se sam nameće, da je Predrag direktno poslat kako bi izvršio opstrukciju pomenute naplate.

Možda još gore se može posmatrati činjenica da, dok kako je evidentno, sam vrh crnogorskog režima, preko svojih najbližih rodbinski povezanih ekponenata uništava SMATSA, paralelno se vodi proces u kojem Crna Gora planira da se povuče iz SMATSA sa svojim udelom od 8% i da se udruži sa Italijanima ili Hrvatima, o čemu se već neko vreme vode tajni pregovori.

Međutim ni to im nije dovoljno, tako da su prvo planirali da novcem SMATSA finansiraju izgradnju novog radara na Vrsuti i opremanje i rad vojnog odeljenja za alokaciju vazdušnog prostora Vojske CG u vazduhoplovnoj bazi Golubovci, koja radi u sistemu dežurstva NATO.

Pored svega navedenog, Srbija do sada još uvek nije pokrenula pitanje da se navedni dugovi koje pravi crnogorska državna aviokompanija smanje tako što bi se smanjio udeo vlasništva Crne Gore u SMATSA, što bi u ovom momentu bila jedna od realnih opcija.

Kao interesantno lice u pomenutoj družini milogoraca pojavljuje se čovek koji je po svim zakonima o sukobu interesa spojio sve nespojive funkcije u jednu, sa evidentnim ciljem pljačkanja novca od građana Srbije i Crne Gore. Radi se o generalnom direktoru Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Crne Gore Nikoli Vukićeviću, koji pored navedene funkcije obavlja i funkciju predsednika odbora direktora Montenegro erlajnsa, kao i člana skupštine SMATSA, ispred Crne Gore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading