ĐUKANOVIĆ TRAŽI PROMENU IMENA I GRBA! Milova ponuda SPC: Nova crkva u CG!

Autor: K. I.

Svet

30.05.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović predložio je da se od 1. juna do 1. avgusta vode pregovori između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, prenose nezvanično crnogorski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanovič

Prema tim informacijama, SPC u Crnoj Gori na osnovu predlogu Đukanovića trebalo da se preimenuje u pravoslavnu crkvu Crne Gore, a protokolarna jurisdikcija bi ostala u okviru Srpske pravoslavne crkve. Prema tom predlogu, crkvena služba bi se vršila isključivo po pravoslavnim kanonima.

Sveštenstvo "pravoslavne crkve Crne Gore" bi po predlogu ostalo isto (rezidentno i stranci sa državnom boravišnom dozvolom), a zastava Crkve bi trebalo da bude grb Crnojevića.

Bogoslovija bi, prema predlogu, trebalo da radi po zakonu o školstvu Crne Gore, a došlo bi do promene Zakona o slobodi veroispovesti, gde bi se o imovini SPC vlasništvo dokazivalo u sudskom umesto u upravnom postupku.

Razgovori o ovom predlogu Crne Gore bi trebalo da se vode uz asistenciju međunarodnih institucija, predložio je navodno Đukanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading