Crna Gora menja Gazele sa helikopterima Bel 505 za 3 miliona evra

Autor: balkansec.net, republika.rs

Svet

27.05.2020

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Crne Gore potvrdilo je crnogorskim medijima 27. maja da je ugovorilo nabavku dva laka helikoptera Bel 505.

RepublikaFoto: youtube.comBeckerAviaton/printscreen
Bel 505

Cena programa je 3.267.234 evra. Kao i nabavka tri veća helikoptera Bel 412EP/EPI  2018. godine biće finansirana kreditom CCC (CANADIAN COMMERCIAL CORPORATION). Crna Gora se već obavezala za 30 miliona evra sa ranijim ugovorom za jedan polovni Bel 412EP i dva nova Bela 412EPI.

Prema ugovoru prvi primerak modela 505 biće primljen već u julu ove godine, a drugi početkom 2021. godine.

U Vojsci Crne Gore novi helikopteri zameniće Gazele na zadacima obuke, transporta lakih tereta i izviđanja i osmatranja. Unutrašnji prostor Bela 505 uređen je za pilota i do četiri putnika. Masa korisnog tereta je 680 kg. Kada se poredi sa Gazelom radi se o letelicama identične klase i približno iste mase.

Prazan Bel 505 ima masu od 989 kg, a Gazela 975 kg, a za obe letelice maksimalna masa u poletanju je oko 2.000 kg. Razlika u snazi motora je na štetu Bela 505 koji ima 377 kW, a Gazele su izrađene u dve varijante SA 341H sa motorom od 440 kW i SA 342L sa 631 kW.

Gazela je projektovana namenski za vojne potrebe i proizvodila se od 1971. do 1991. godine (poslednji primerci su izašli iz Sokola u Mostaru), a Bel 505 se koristi od 2017. godine.

Prilagođen za ekonomičnu i dugotrajnu službu kod civilnih korisnika i VCG je prva oružana sila na svetu koja će abaviti Bel 505.

Planom modernizacije predviđeno je da se nabave četiri komada i posle prijema prva dva iduće godine biće potpisan novi ugovor za još dva primerka.

RepublikaFoto: youtube.com/PilotYellow/printscreen
Bel 505

Sada VCG ima dva Bela 412EPI i jedan Bel 412EP, jedan dvomotorni avion Cesna 421C i Gazele. Na papiru radi se o 13 komada, ali jedna je oštećena u udesu jula prošle godine za koji ministarstvo odbrane tvrdi da nije prouzrokovao štete preko cene koja bi bila rentabilna za popravku.

Obzirom da Gazela nema perspektivu sedam komada su već proglašene za suvišnu tehniku i od pretprošle godine su na listi za prodaju. Takođe na listi za prodaju su četiri mlazna školsko-borbena aviona Galeb-4 koje ne lete već desetak godina i dva školska aviona Utva-75.

Prema crnogorskim propisima ministarstva ne mogu da usmere direktno na svoje potrebe prihode koje ostvare prodajom viškova, ali resor odbrane je izuzetak i dozvoljava se namenska potrošnja za modernizaciju VCG.

Problem je nedostatak interesa tržišta za ponuđenju robu ili možda visoka cena. Na primer Galebovi-4 ponuđeni su za oko jedan milion evra po komadu i još uvek su na aerodromu u Podgorici.

Nabavka Belova finansira se preko CCC koji je kanadski državni poduhvat za podršku uzvozu kanadskih proizvoda kroz međudržavne ugovore.

Firma Bel Tekstron (Bell Textron Inc.) je Američko-Kanadska i ima linije za montažu letelica u SAD u Fort Vortu i Amarilu u Tekasasu i Mirabelu u Kanadi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading