Pendarovski produžio vanredno stanje za još 14 dana!

Autor: b92.net, Republika

Svet

15.05.2020

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Stevo Pendarovski produžio je danas za 14 dana vanredno stanje u Severnoj Makedoniji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Stevo Pendarovski

On je na konferenciji za novinare ispred predsedničke Vile "Vodno" rekao da je vanredno stanje produžio "za samo 14 dana, umesto za 30" koliko je tražila Vlada.

Rekao je da smatra da je 14 dana dovoljno s obzirim na smirivanje pandemije bolesti Kovid-19 i istakao da takva njegova odluka "nije ni u kakvoj korelaciji s izborima".

- Vanredno stanje nam je potrebno isključivo radi borbe s ekonomskim efektima povezanim sa Kovidom-19, kao i za zaokružvanja zdravstvenih odgovora na pandemiju - rekao je Pendarovski posle sastanka Saveta za bezbednost.

Razlog za takvu odluku je, rekao je, potreba da se sprovedu socijalno-ekonomske mere za ublažavanje posledica pandemije.

Te posledice se već sada osećaju jer ogroman broj firmi ne radi, a krajem maja se očekuje kreditan aranžman sa EBRD od oko 160 miliona evra, te će, zahvaljujući vanrednom stanju, Vlada moći da ga potvrdi, a ne parlament koji je raspušten jer predstoje izbori.

Pendarovski je rekao da veliki deo mera povezanih sa ograničavanjem kretanja građana, zatvaranjem škola, vrtića i firmi, nisu povezane s vanrednim stanje, te je zatražio od Vlade da "razmisli o postepenom smanjivanju restrikcija kretanja građana i rada privrednih subjekata".

Predsednik je 18. marta proglasio vanredno stanje na teritoriji Severne Makdonije zbog epidemije Kovid-19 i produžio ga 16. aprila za 30 dana, a danas za još 14.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading