Svetski mediji o haosu u CG: Evo kako AP i Rojters izveštavaju o sukobima na ulicama crnogorskih gradova

Autor: Tanjug

Svet

13.05.2020

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanska agencija Rojters i američka agencija AP izvestile su večeras o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija, uz konstataciju da su protesti usledili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o verskim slobodama.

RepublikaFoto: Tanjug/M. PETROVIĆ
Foto: Ilustracija

- Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedeljama proteste protiv verskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje - navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko meseci tenzija između SPC i vlade CG zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zapleni imovinu SPC.


Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU.

SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podseća i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe.

Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok-bombe i da su brojni građani uhapšseni, a AP i da su večerašnji incidenti u Nikšići i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading