MILO NASTAVLJA DA SE IŽIVLJAVA NAD SPC: Policija ponovo zatvorila Saborni hram u Podgorici

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

03.05.2020

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprava Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici saopštila je da crnogorska vlast zloupotrebljavajući trenutnu epidimeološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Sailko
Foto: Ilustracija

Oni tvrde da je danas nakon odslužene Svete Litirgije na praznik Svetih žena Mironosica, Saborni Hram u Podgorici otvoren, nakon čega je vjerni narod jedan po jedan, ulazio i pridržavao se fizičke distance i ostalih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Međutim, kako dodaju, oko 10 časova, nekoliko uniformisanih policajaca, bez pismenog naloga, došli su na vratima Hrama u prostoru koje je vlasništvo Mitropolije Crnogorsko-Primorske, kada su počeli legitimisati roditelje sa malom djecom i druge građane.

- Policajci u uniformi, kada su konstatovali da se vjerni narod pridržava pomenutih mjera, posle pola sata su dobili novo naređenje koje je saopšteno usmenim putem, od nama nepoznatih starješina, da su za boravak u zatvorenom prostoru neophodne maske (ova odluka stupa na snagu tek sjutra, 4. maja). Kada je i to bilo ispoštovano, nova mjera su bile rukavice. Nakon toga, sledeća odluka je bila da se zatvori Hram, zato što po njima, navodno nije bila ispoštovana mjera fizičke distance - saopštili su iz Uprave sabornog hrama.

Oni su s toga zapitali  domaću i međunarodnu javnost, po čijem se naređenju danas, kao i na praznik Cvijeti (kada su privedeni sveštenici Hrama i vjerni narod bez ikakvog razloga i osnova za privođenje), na Veliku subotu i Vaskrs kada je Hram bio pod opsadnim stanjem, kršeći Ustav Crne Gore, član 14, koji garantuje odvojenost Crkve i države, kao i slobodu u vršenju vjerskih obreda i poslova, zabranjuje vjernom narodu da uđe na Hram i pomoli se Bogu u vrijeme kada nije policijski čas i kad nije zabranjeno kretanje?

- Pored svih poštovanja mjera i pokazane dobre volje od strane Crkve, izuzetno odgovornog odnosa vjernika, ne možemo da se otmemo utisku da je riječ o planskom i kontinuiranom pritisku na Crkvu. Nesumnjivo da vlast zloupotrebljavajući trenutnu epidimeološku situaciju, pod vidom zaštite zdravlja, nastavlja obračun sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i vjernim narodom - poručili su iz Uprave Sabornog hrama u Podgorici.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading