Detalji hapšenja na brodu "Budva" u Hamburgu: Evo kako je otkriven šverc pola tone kokaina!

Autor: Republika

Svet

03.05.2020

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomorac iz Bara Mladen Radulović uhapšen je u subotu ujutru u nemačkoj luci Hamburg nakon što je policija na brodu "Budva" koji je plovio pod crnogorskom zastavom, pronašla i zaplenila 500 kilograma kokaina čime je prekinuta ruta šverca iz Latinske Amerike u Evropu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Brod "Budva" je isplovio iz luke Santos u Brazilu, a u Hamburg, gde je stigao 1. maja kasno uveče, došao je preko Kazablanke (Maroko). Policija je odmah pretresla brod sa crnogorskom posadom koji je trebalo da preveze žitarice do neke od luka u zapadnoj Africi, prilikom čega je u tovarnom delu pronađena sakrivena droga.

Iako se na brodu u tom trenutku prema informacijama "Vijesti" nalazilo 23 pomoraca iz Crne Gore, policija je prema dosadašnjim informacijama iz crnogorske policije uhapsila samo Mladena Radulovića iz Bara koji do sada nije imao dosije u policiji.

Fokus crnogorske policije je posebno usmeren na državljane Crne Gore, koji, najčešće kao mornari angažovani na inostranim brodovima, vrše kriminalnu aktivnost krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu, zarad sticanja velike finansijske dobiti, te time narušavaju ugled crnogorskih pomoraca, koji na savestan i profesionalan način obavljaju svoj posao i koji su decenijama bili prepoznati u svetu kao visokoobrazovan i rukovodeći kadar na brodovima u mnogim pomorskim kompanijama širom sveta, rekli su iz crnogorske policije.

Izvršni direktor Barske plovidbe Tihomir Mirković kazao je da je zatečen informacijom da je na brodu "Budva" zaplijenjeno pola tone kokaina.

- Rano jutros sam obavešten od zapovednika broda 'Budva' da je u kasnim sinoćnim satima i tokom noći izvršen pregled broda od strane nemačke policije i carine i da je pronađeno oko 500 kilograma droge, te da je uhapšen jedan pomorac. Zatečen sam ovim što se desilo, verovao sam da se ovakve stvari ne bi trebale desiti na brodovima koji viju crnogorsku zastavu, naša posada je tamo. Nemamo drugih detalja, verujem da će nadležni organi dati izjavu tim povodom. Nadam se da se ovo neće odraziti na uposljenje broda i da će zaploviti dalje ka sledećoj luci - rekao je Mirković, a prenele "Vijesti".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Iz Uprave policije zvanično je saopšteno da je kokain zaplenjen na osnovu informacija crnogorske policije, "kao rezultat kontinuiranog rada službenika SPBOK u borbi protiv krijumčarenja droge na međunarodnom nivou". Realizaciji policijske akcije je prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmenu informacija i opservaciju broda u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Nemačkoj.

Inače, ovo je drugi put da je droga zaplenjena na nekom od brodova u državnom vlasništvu, zbog čega je crnogorska opozicija naširoko komentarisala slučaj, govoreći da je nova zaplena kokaina na državnom brodu i nova bruka za Crnu Goru.

Podsetimo, krajem februara postupajući po informacijama koje je Uprava policije Crne Gore uputila partnerskim službama Velike Britanije, u vodama Venecuele, u Arubi realizovana je velika međunarodna policijska akcija u kojoj je na brodu "Aressa" prvo zaplenjeno više od jedne tone kokaina, a onda je detaljnom pretragom otkriveno još četiri tone kokaina. Tada je takođe uhapšena crnogorska posada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading