Milanović napustio obeležavanje godišnjice Bljeska zbog ustaškog pokliča: Evo kako njegov gest tumače analitičari

Autor: Tanjug

Svet

01.05.2020

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički analitičari Davor Ðenero i Žarko Puhovski ocenili su današnji odlazak predsednika Republike Zorana Milanovića sa obeležavanja godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima kao izvrstan i logičan potez, a provokaciju ustaškim pokličem "za dom spremni" kao sramotnu i s političkim interesima.

Zoran Milanović

Ðenero kaže da predsednik Republike ima politički legitimitet za to što radi, i dobro je da to radi.

On je za Hinu rekao da veruje da ova provokacija nije bila usmerena na Milanovića, nego na predsednika vlade Andreja Plenkovića i HDZ.


A, izveli su je, kaže, oni koji su zapravo otpali iz glavnog toka ili korpusa najveće vladajuće stranke i koalicije.

- Jasno je da je pozicija predsednika vlade bila daleko teža i komplikovnija nego pozicija predsednika Republike. Za nacionalno javno zdravlje u političkom smislu, Milanovićev potez je izvrstan i zaslužuje poštovanje - kazao je Ðenero.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Hinu kaže da je Milanović učinio ono što se od njega moralo očekivati, pogotovo nakon istupa u Jasenovcu.

Puhovskom je, kaže, nejasno to da li je sve bilo pripremljeno s obzirom da je Milanovića reakcija bila prvo iznenađenje a potom je rekao da je to očekivao.

- Na društvenim mrežama se mogla naći najava tako nečega. On je reagovao na logičan način i to nije sporno - smatra Puhovski.

Prema Puhovskom, problem je u činjenici da je Milanović svojim potezom "značajno pomogao i podržao političku poziciju Andreja Plenkovića uoči izbora, a time oštetio poziciju onih koji su ga barem delom doveli do funkcije predsednika".

Veruje, kaže, da Plenković u provokaciji ima interes da bude gurnut još malo udesno kako bi sebi olakšao poziciju pre izbora, ali da je i Milanovićev interes da se pozicionira kao jedini u hrvatskom političkom vrhu koji se iskreno bori protiv ostataka ustaške simbolike.

- Vlada je točno znala ša se događa i njoj je to odgovaralo, i znali su da mogu računati na to da Milanović više ne može nazad nakon onog što je rekao u Jasenovcu - kaže Puhovski.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading