Džonatan Levi u borbi protiv modernih ustaša: Stop Milanoviću za koljačko blago iz Vatikana!

Autor: Republika

Svet

23.04.2020

07:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Član Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Džonatan Levi čini sve da spreči hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da se dokopa blaga u Vatikanu kog su Ustaše otele od ubijenih Srba, Roma i Jevreja.

Zoran Milanović

Na dan sećanja na holokaust nad Srbima, podnesena je peticija hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću tražeći finalni obračun ustaške blagajne Drugog svetskog rata. Za vreme Drugog svetskog rata stotine hiljada Srba, Roma, Jevreja i protivnika fašističkog ustaškog režima u Zagrebu bili su masakrirani od strane Nezavisne Države Hrvatske, čiji ideje, praktično, čuva i rado sprovodi današnja država Hrvatska.

Hrvatski režim je u Drugom svetskom ratu kontrolisala fanatična ustaška stranka. Ustaše su nastojale da etnički očiste Hrvatsku od Srba, Jevreja i Roma i upravljale su brutalnim koncentracionim logorima. To su ponovili krajem i krajem 20. veka, koncentrišući se tada pretežno na Srbe, ali predmet ove priče je ipak samo imovina žrtava oduzeta i opljačkana tokom Drugog svetskog rata - značajan deo tog bogatstva pratio je ustaške vođe u progonstvo u Italiji 1945. godine.

Katolička crkva pomagala je ustašama nakon rata, a ukradena imovina poznata kao ustaška blagajna prevezena je u Vatikansku banku na čuvanje. 1998. godine američki Stejt Dipartment pokrenuo je pitanje o tome gde se nalazi ustaška blagajna, a tužbu ustaških žrtava podneo je dr. Džonatan Levi, njihov trenutni advokat, na Federalnom sudu SAD-a. Od tada stvar je ostala nerešena.

 

 


U martu 2020. Vatikan je najavio da će otvoriti zapečaćene arhive ratnog pape Pija XII. Smatra se da ti arhivi sadrže ključ ustaške blagajne. Peticija traži da hrvatski predsednik pomogne žrtvama da izvrše moralni pritisak na Vatikan, kako bi pomogao u računovodstvu ustaške blagajne, što je dosad to odbijao. U peticiji se ističe da, iako je Hrvatska dobrovoljno isplatila stotine miliona evra penzija porodicama ratnih veterana i zvaničnika Nezavisne države Hrvatske, do sada je odbijala pomoć žrtvama tog režima.

Advokat žrtava, dr Džonatan Levi, detaljno objašnjava napore uložene od 1998. godine da bi se postigla pravda i nada se da će ustaška blagajna 2020. godine biti konačno razrešena. Prema dr Leviju: "Peticija i njeni eksponati govore o neverovatnoj nepravdi i zataškavanju Vatikana i drugih, ali ja ostajem siguran da će naš stav za ljudska prava i pravdu uspeti".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading