IZRAELSKI AMBASADOR U HRVATSKOJ UNIŠTIO HRVATE: Ustaše su u Jasenovcu počinile jezive stvari

Autor: Tanjug

Svet

21.04.2020

15:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustaški režim, jedan od najgorih koji su sarađivali s nacistima, počinio je jezive stvari u Jasenovcu, poručio je danas izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor. Mor je povodom sutrašnjeg obeležavanja 75. godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca saopštio da je ustaško vođstvo i njegovi krvnici bili podstaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, verske nesnošljivosti i mržnje.

Foto: Ilustracija

- Na sutrašnji dan (22. aprila) se obeležava 75. godišnjica junačkog proboja iz Jasenovca, zloglasnog ustaškog koncentracijskog logora smrti u kojem su bile zatočene i ubijene hiljade nevinih ljudi - naveo je Mor i poručio da smo obavezni da uložimo sve napore da bi se očuvalo sećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žrtve.

Moramo se, ukazao je, podsetiti na zločinački karakter takozvane "Nezavisne Države Hrvatske" (NDH) i njenu zlu politiku prema Jevrejima, Srbima, Romima, kao i prema antifašistima.


- Danas, usred globalne pandemije, koja ne razlikuje muškarce, žene i decu, moramo se ponovo posvetiti ljudskoj solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i poštovanju i beskompromisnoj borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svetom - naveo ja izraelski diplomata.

Moramo, poručio je, da nastavimo da podižemo glas protiv "rastućih negativnih trendova poricanja, umanjivanja i relativiziranja Šoe (Holokausta) i kriminalne prirode nacističke ideologije i saradnika nacističke Nemačke, uključujući i Nezavisnu Državu Hrvatsku".

- Žestoko i aktivno se moramo suprotstaviti bilo kakvim zakonima i pokušajima da se ućutkaju istorijska istraživanja nacističkih zločina i režima koji su bili njihovi saradnici i saveznici - naveo je.

Ambasador je poručio da je suočavanje sa zločinima iz prošlosti dugačak put kojim se mora krenuti odlučno, hrabro i istrajno uprkos svim poteškoćama, prenela je zagrebačka N1 tv.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading