TUSK PRETI ORBANU: Izbacićemo te iz EPP!

Autor: mediji, Republika

Svet

16.04.2020

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnik Evropske narodne paritje (EPP) Donald Tusk objavio je danas da će ta politička grupacija do kraja godine iz svojih redova izbaciti stranku Fides (Fidesz) mađarskog premijera Viktora Orban, objavila je nemačka štampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tusk

Tusk je u razgovoru za nemački Špigl (Der Spiegel) rekao da mađarski zakon o vanrednim mrama možda nije sporan s pravnog gledišta, ali je ocenio da „nema nikakve veze s duhom demokratije“, prenela je agencija DPA.

- Koliko puta smo u istoriji svedočili da se političari koriste zakonima donetim da bi proširili svoja ovlašćenja? U Nemačkoj vam je to poznato - konstatovao je Poljak, nekadašnji šef Evropskog saveta.

Mađarska je na meti kritika EU zbog autoritarnog odgovora na pandemiju koronavirusa nakon što je parlament u Budimpešti, u kojem većinu ima Orbanova stranka Fides, krajem marta izglasao zakone koje vladi daju posebna ovlašćenja.

Tim setom zakona se Orbanu daju odrešene ruke da vlada uredbama bez vremenskog ograničenja, a zakon predviđa i visoke zatvorske kazne za sve građane za koje se oceni da ometaju sprovođenje mera donetih radi sprečavanja širenja virusa ili, pak, šire lažne informacije.

Tusk nije obelodanio kad se očekuje sledeći sastanak EPP, nagovestivši da bi se evropski narodnjaci mogli sastati najranije u septembru.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading