LITIJE LIČE NA HITLEROVE POVORKE! Sramne reči crnogorskog ustaše na koje niko ne ostaje ravnodušan

Autor:

Svet

13.03.2020

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"SPC slavi dan kad je poništila druge pravoslavne autokefalne crkve, preuzela njihovu istoriju, prigrabila njihove posede i dobila privilegije kojim se i danas koristi. Ona se ponaša kao da se u proteklih sto godina ništa nije promenilo i živi u svojim samoobmanama koje su mnogo zla nanele narodima u okruženju", tvrdi novinar i publicista Ustaša Marko Špadijer u autorskom tekstu u "Pobjedi", a njegove sramne reči prenosimo u celosti.

RepublikaFoto: facebook.com/Manastir Kosijerevo
Litije ne smeju da stanu

- Na internetu sam našao ovakvu formulaciju "Ako u snu vidite litiju to implicira da ćete biti zabrinuti". Naši sugrađani litijaši nisu se opredelili za šetnju da bi propagirali zdrave stilove života, niti da prizivaju kišu, već da destabilizuju državu, a to zabrinjava i traži da se jasnije sagleda anatomija litije kao takve, a posebno političkog modela koji je izmislio Amfilohije. Litije nastoje da homogenizuju pleme i da zaustave vreme koje protiče. Da bi održali patrijarhalnu svest popovi pribegavaju infantilnom vraćanju najgoreg iz tradicije. Za njih nove vrednosti ne nastaju stvaranjem, već spašavanjem. Litije vode popovi sa ustaljenom ikonografijom i određenom maršutom i, što bi rekao Dositej Obradović, zamajavaju kolonu praporcima i kadnilima.

Da litija ne bi se pretvorila u karneval treba obezbediti ozbiljnost. Tako nastaje gorljiva ćutnja gomile sa povremnim navijačkim krikovima "Ne damo svetinje!". Litija je organizovani populistički pokret kojem crkva nastoji da udahne magičnu moć. Amfilohije u svom samoljublju proglašava litije jedinstvenim pokretom u Evropi. Zaboravio je slične povorke tridesetih u Nemačkoj i Italiji. Šetnje u polumraku koje se ritmično ponavljaju su režirane večernje priredbe sa nešto važnih uloga i mnoštvom statista. Šetajuća gomila je nagon, a ne duh. Pojedinac postaje hipnotisan mnoštvom i dobija sklonost agresiji - tvrdi ovaj crnogorski ustaša.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading