Srednjoškolka zaražena virusom: Potvrđen četvrti slučaj korone u Republici Srpskoj

Autor: Blic

Svet

09.03.2020

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srpskoj imamo novi slučaj zaraze, sad imamo ukupno četiri osobe , potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

On je to izjavio nakon sastanka Koordinacionog tima za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u RS u vezi sa pojavom bolesti koju izaziva novi korona virus, piše Srpskainfo.

– Reč je o učenici iz Čelinca, mesta kod Banjaluke. Škola je dezinfikovana, neće biti zatvorena – rekao je Šeranić.

Dodao je da je prvi nalaz kod devojčice bio negativan.

– Za vikend se pojavila temperatura, uzet je uzork i on je bio pozitivan – rekao je Šeranić i dodao da se devojčica trenutno hospitalizovana u UKC RS i prati joj se trenutno stanje.

Dodao je da su svi koji imaju rešenje o izolaciji dužni da se pridržavaju mera.

– Za sve potvrđene slučajeve smo otkrili način zaraze. U ovom trenutku nema potrebe za zabranu javnog okupljanja – kaže Jelena Đaković Dević iz Instituta za javno zdravstvo RS i apeluje da se održavaju mere lične higijene.

Načelnica Zavoda za mikrobiologiju u UKC RS Maja Travar kaže da se svi testovi rade po protokolima Svetske zdravstvene organizacije.

– Testovi često ne mogu da budu gotovi za 24 časa. Često rezultat bude negativan, pa nakon određenog vremena – 48 ili 72 časa, bude pozitivan. Zato svi moramo biti strpljivi – kaže Travar.

– Devojčica se trenutno nalazi u UKC RS. Kad se pojave prvi simptomi, sledi hospitalizacija, do tada je kućna izolacija prva dva pacijenta su još u UKC. Preporuka od SZO je da, ako su nalazi uredi i oseća se dobro, stiče se osnov za otpust – kaže Šeranić i naveo je da je reč o učenici srednje škole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading