Hrvatska spremna da prihvati izbeglu decu sa grčkih ostrva

Autor: Tanjug

Svet

08.03.2020

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska je spremna da prihvati deo dece koja u nehumanim uslovima žive u izbegličkim kampovima na grčkim ostrvima, rekao je u danas hrvatski premijer Andrej Plenković. Veliki broj dece bez pratnje, koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja nalazi se u centrima na grčkim ostrvima, koji su poslednjih dana pod naletom dolaska novih migranata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Ne vidim da bi iko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju dece koja žive u bitno drugačijim uslovima nego što žive naša deca - rekao je Plenković novinarima u Sinju. EU će o prebacivanju dece razgovarati nakon što grčka ostrva iduće sedmice obiđe komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

- Hrvatska je uvek pokazivala izrazito humanitaran pristup. I mi smo bili zemlja koja je imala prognane i koja je primila izbeglice, naročito iz BiH. Deci je potrebna posebna zaštita - istakao je premijer Hrvatske koja trenutno predsedava EU.

O planu za izvlačenje dece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova prošle sedmice u Briselu, jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica. - To je jedna od akcija koja je EU preduzela prema Grčkoj", rekao je ministrar unutrašnjih poslova Davor Božinović, piše "Večernji list" - prenela je Hina.

Za razliku od obveznih kvota koje su pre bile propisane za zbrinjavanje izbeglica, to je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obavezivanje. Istovremeno i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Kako bi se izbegla moguća zloupotreba statusa "deteta bez pratnje", jer se deca ponekad koriste i kao sredstvo dobijanja azila porodice koja se ođednom pojavi, od komesarkie Johanson je zatraženo da se sprovede detaljna provera statusa svakog maloletnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Evropu, navodi list.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading