Da li će himna odsad biti "DEBELA NAŠA"? Od svih članica EU, Hrvatska ima najviše gojaznih muškaraca

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.03.2020

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska ima najveću stopu gojaznosti među odraslim muškarcima u zemljama Evropske unije, saopšteno je danas u Zagrebu povodom Svetskog dana gojaznosti, 4. marta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema Evropskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomernu telesnu masu ili je gojazna, saopštio je Hrvatski zavod za javno zdravlje.

U projektu Zavoda "Živjeti zdravo" navodi se da su uzroci gojaznosti mnogo kompleksniji od loših prehrambenih navika i neredovne telesne aktivnosti.

Ističe se da gojaznost nije isključivo lična odgovornost, već da na nju utiču spoljni uslovi i da, kao i u drugim zemljama EU, na učestalost gojaznosti u Hrvatskoj utiču društveno-ekonomske nejednakosti.

Zavod je upozorio da se prekomerna telesna težina može se povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine u sledećih 30 godina.

Kako je istaknuto, gojaznost je jedna od najvećih briga u oblasti javnog zdravlja u 21. veku, a tod tu hroničnu bolest na globalnom nivou ima 650 miliona odraslih osoba.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se gojaznost od 80-ih godina prošlog veka u državama članicama EU utrostručila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading