Danas kupuju na komad, a nekad se voće i povrće pazarilo na vreću! Tezge na pijaci pune, ali kupcima sve preskupo

Autor: Blic, Republika

Svet

02.03.2020

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bijeljinska zelena pijaca poznata je u regionu po odličnoj ponudi i prihvatljivim cenama. Uprkos tome, prodavci se žale na slabu prodaju, dok kupci tvrde da bi cene voća i povrća trebalo da budu niže.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Foto: Ilustarcija

I jedni i drugi su saglasni da bi ovaj prostor trebalo urediti i da grad kao Bijeljina zaslužuje tržnicu kakvu imaju gradovi u okruženju.

Kupci su ponudom, uglavnom, zadovoljni, ali ne i cenom.

– Svaki dan sam na pijaci, uzimam pomalo, koliko mi treba. Uglavnom pazarim povrće i voće. Nađe se za svakoga ponešto. Oni koji imaju para ne pitaju za cenu, mi penzioneri nastojimo da kupimo što jeftinije. Ponuda je bogata. I to je dobro – kaže Nedo Nikić.

Prodavci kažu da zaračunavaju minimalnu zaradu, jer uprkos odličnoj ponudi, prodaja loše ide. Pravdaju to slabom kupovnom moći stanovnika.

Danica Perić na bijeljinskoj zelenoj pijaci radi već skoro dve decenije. Ima skromnu porodičnu penziju i nezaposlenog sina, tako da joj je ovaj prihod dragocen.

– Nemam izbora. Bolje mi je raditi i za skromnu zaradu nego nikakvu. A slabo se prodaje. Nekad se kupovalo na kilograme, na vreće, a sada sve češće na komad – kaže Perićeva, piše Srpskainfo.

I Vojka Kurtuma nastoji da cene prilagodi kupcima.

– Bolje da se proda i za manju cenu nego da propadne. A ne zavisi to od nas. Kad saberemo naše troškove, ni mi nemamo neku veliku računicu. Ali dobro je, lagala bih kada bih rekla da je propast. Nekako se snalazimo – kaže prodavačica.

Cene

Kilogram krompira i kupusa košta jednu marku, koliko i kupus. Za kilogram pasulja potrebno je izdvojiti od 4 do 6 maraka. Paprike su 5 maraka, blitva i paradajz 4 KM. Mrkva i cvekla prodaju se po kilogramu za 1,5 marku. Najskuplji je beli luk, koji košta od 8 do 10 maraka.

Pune su tezge i voća. Jabuke i banane od jednu marku do dve, kruške 3,5, narandže, limun i grejpfrut od dve do tri marke, a kilogram grožđa prodaje se za tri do šest maraka. U ponudi su i druge vrste povrća, voća, mleka i i mlečnih proizvoda, jaja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading