MITROPOLIJA RASKRINKALA LAŽ PORESKE UPRAVE CG: Višemilionski dug izmišljen zbog hajke protiv Crkve

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

22.02.2020

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolija crnogorsko-primorska sa žaljenjem konstatuje da se i Poreska uprava Crne Gore uključila u dezinformisanje javnosti u okviru hajke koja se vodi protiv Crkve, objavila je Svetigorapres.

Mitropolit Amfilohije

- Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša je izneo čitav niz neproverenih i neutvrđenih podataka, koji, imajući u vidu vreme i način na koji su saopšteni, ni malo ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu, u kojoj se nalazimo ne krivicom Crkve - navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Mitropolije odazvali su se, 11. februara pozivu Poreske uprave radi utvrđivanja tačnog stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je reč o netačnoj sumi.

Utvrđeno je, takođe, i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva da izvršavaju svoje obaveze, nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i verske službenike od 2011. godine.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski

- Na poslednjem sastanku je dogovoreno i to da se, u slučaju javnih saopštenja, samokritično ukaže na objektivne okolnosti koje se isključivo tiču Poreske uprave koja, mora se priznati, nije radila svoj posao iz razloga tehničke prirode, a za šta krivicu nikako ne može snositi Mitropolija, niti bilo koja druga verska zajednica, koje su sve u istom problemu - stoji u saopštenju Mitropolije Crnogorsko Primorske.

Mitropolija je ocenila da je „višemilionski dug“ izmišljen samo radi hajke protiv Crkve.

- Žalosno je, ali istinito da Mugoša javnosti nije izneo podatke o procenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale verske zajednice, o čemu je na sastanku upravo on govorio, pomenuvši samoinicijativno i ekspilicitno jednu versku zajednicu, čije ime mi, iz poštovanja, nećemo pominjati. Sve to govori da nije u pitanju izbegavanje poreskih obaveza Crkve nego o sistemskom problemu za koji odgovornost isključivo snosi državna vlast - navedeno je u saopštenju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading