Može li Dodik da izvede Srpsku iz BiH?

Autor:

Svet

19.02.2020

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik govorio je jedno vreme engleski na posebnoj sednici Skupštine Republike Srpske, kada je na njenom početku prisutne poslanike pozdravio sa "Goodbye BiH, welcome RS exit" (Doviđenja BiH, dobro došao RS egzit), jasno aludirajući na izlazak Velike Britanije iz EU i paralelu sa situacijom u Federaciji BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
MIlorad Dodik

Posebna skupštinska sednica, podsetimo, bila je sazvana zbog pokušaja otimanja teritorije RS, u režiji Ustavnog suda BiH, pošto je to državno telo donelo niz katastrofalnih odluka na štetu RS, po kojima bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Srpske iako Dejton garantuje RS 49 odsto teritorije BiH. Dodik je zbog ovoga poručio srpskom narodu u RS da je prevaren, kao i da srpski entitet unutar BiH više nema nikakve šanse da opstane.

NISMO MANJE VREDNI

- Republika Srpska i srpski narod se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište, dok su bošnjački političari uvereni da je došao trenutak za konačni obračun sa srpskim narodom. Njihovo uverenje da će im stranci spasti državu je naivno - rekao je Dodik pred poslanicima.

Incko: Referendum nezakonit

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da je uveren da do referenduma u Republici Srpskoj neće doći.

- Čak i ako bi se referendum desio, ne bi imao zakonske validnosti. Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcepe. Otcepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije, a međuentitetska linija nije nikakva granica - tvrdi Incko.

Dodao je da RS nema nijednu drugu soluciju nego da se vodi svojim interesima. Osim što je govor započeo rečima na engleskom, Dodik ga je i završio svojevrsnim predskazanjem:

- Za 60 dana se vidimo, verujem da ćemo biti u onome što sam na početku rekao.

VIZIJA I OSTVARENJE

Profesor FPN u Banjaluci Milimir Mučibabić kaže za Srpski telegraf da Dodik kao srpski lider koji je uvek branio interese RS ima puno pravo da kaže zbogom BiH i odvoji srpski entitet putem referendumskog glasanja.

Socijalisti RS: Pobuna protiv Đokića

RepublikaFoto: youtube.com/ Alternativna Televizija
Goran Selak

Dok traju trvenja sa federalnim vlastima u Sarajevu i visokim predstavnikom Inckom, burno je i na unutrašnjoj političkoj sceni u Republici Srpskoj.

Zbog sukoba dela poslanika sa predsednikom Socijalističke partije RS (SPSRS) Petrom Đokićem sada ta stranka ima samo dva poslanika, nedovoljno i za poslanički klub. Naime, došlo je do trvenja unutar partije koja je na korak do cepanja jer su poslušnost i poverenje Đokiću otkazali poslanici Maksim Skoko, Goran Selak i nekadašnji ministar Milenko Savanović. Oni poručuju da traže njegovu hitnu smenu zbog mnogobrojnih afera u koje je upleten, a ističu da i dalje podržavaju aktuelnu vlast u RS i Milorada Dodika.

- Tražimo njegovu smenu sa mesta ministra i pozicije predsednika partije jer je pod istragom javnog tužilaštva. On je protiv volje Pravobranilaštva koncesiju za vetroelektranu dodelio koncesoru koji je pripadnik odreda El mudžahedin - kaže za Srpski telegraf Goran Selak.

Poslanik dodaje da je njegov bivši šef stranku pretvorio u sopstvenu prćiju.

Selak je sa Skokom i Savanovićem zahtev za smenu Đokića podneo premijeru RS Radovanu Viškoviću, a odgovor očekuje narednih dana.

- Ovo je vizija njegovog političkog iskustva koja će se, kako veruje, ostvariti u najbližoj budućnosti. U prirodi politike koja pledira da bude državotvorna stoji činjenica da se projektuje sutra. Srbi su jedini narod od onih kojima se bavila Badinterove komisije da je ostao bez prava na samoopredeljenje, ali se to pravo može ostvariti preko referenduma. U tom smislu Srbi imaju puno pravo na referendum o samoopredeljenju - smatra Mučibabić.

Profesor Mučibabić: Dodik ima puno pravo da kaže zbogom BiH

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost mišljenja je da se Dodik našao u nepovoljnoj poziciji da brani RS od institucije koja treba da štiti ustavnost i zakonitost.

Rajić: Ustavni sud BiH postao je politički instrument SDA i Bakira Izetbegovića

- Ustavni sud je postao politički instrument SDA i Bakira Izetbegovića, pa je Dodik žestoko nastupio kako bi pokazao međunarodnoj zajednici da Srbi u BiH sigurno neće sedeti skrštenih ruku kad im se na ovaj način oduzimaju nadležnosti propisane Dejtonom. Negde se i nekako mora podvući crta - objašnjava Rajić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading